EuroNogomet, nogometni magazin

Lionel Messi: Volio bih se jednog dana vratiti u argentinski nogomet

Oni koji su bliski Lionelu Messiju znaju kako će peta Zlatna lopta u njegovoj karijeri zauzeti posebno mjesto u njegovoj trofejnoj vitrini. Toliko je bilo jasno iz njegovog emocionalnog govora na dodjeli nagrada i iz širokog osmijeha i reakcije na osvojenu nagradu.


Osvajaču pet trofeja s Barcelonom u 2015. godini trebala je još ta jedna nagrada kako bi to bila doista sjajna godina za njega, a to je i dobio u Zürichu u ponedjeljak.

"Jako je posebno osvojiti ovu nagradu ponovno, nakon što sam gledao kako je Cristiano Ronaldo osvaja dva puta u nizu." rekao je Messi, nakon čega je bio neočekivano otvoren: "Jednostavno je nevjerojatno da je ovo peta. To je puno više nego što sam mogao i sanjati dok sam bio dijete."

Argentinac je imao puno pravo biti pomalo emotivan, nakon što je 2015. godina počela s glasinama kako je nezadovoljan u Barceloni, da bi završila potpunim osvajanjem klupskog nogometnog svijeta. Reflektirajući se na taj turbulentan start godine, magični trojac koji sada čini s Neymarom i Luisom Suarezom, te svoj mogući povratak u argentinski nogomet, novookrunjeni nogometni kralj je dao intervju za FIFA.com.

Bili ste vrlo emotivni na pozornici. Što je tako posebno u ovoj nagradi?
- Jasno je da sam vrlo sretan zbog onoga što ona znači. Nikad nisam ni sanjao da ću je osvojiti pet puta. Ako se prisjetim prve, 2009. godine, puno se stvari promijenilo. Ja sam odrastao i naučio toliko puno u nogometu i u životu. Samo bih se želio zahvaliti svim ljudima koji me vole, koji me prate u Barceloni, u Argentini i širom svijeta i želim ovu nagradu podijeliti s njima. Ovo je i za njih, također.

Prije samo dvanaest mjeseci su se pojavile glasine o tome kako ste nezadovoljni u Barceloni, a neki su govorili kako ste spremni otići u Englesku. Kako su se stvari promijenile tako brzo?
- Pa, to je nogomet, zar ne? A u nogometu se svašta može dogoditi, pa i u manje od godinu dana. Ja sam, ipak, cijelo vrijeme ostao miran. Uvijek sam govorio da je sa mnom sve u redu i da sam sretan tu gdje jesam. Jednostavno sam nastavio tako dalje i nasreću to je na kraju bila vrlo, vrlo dobra godina za nas.

Kad ste shvatili da se situacija mijenja?
- Mislim da je bilo pomalo teško početi s tim. Uvijek je teško mijenjati stvari. Ali, jednom kad smo počeli raditi ono što smo željeli raditi, ono što je trener želio da radimo, postepeno smo počeli napredovati i igrati sve bolje i bolje. Nasreću, imali smo sjajnu godinu.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ova momčad Barcelone je postigla puno, a možda ono što najviše oduševljava je trojac Messi, Neymar i Luis Suarez - tri igrača koji su se tako sjajno uklopili. U čemu je tajna?
- Mislim da je stvar u kemiji između nas trojice, i na terenu i izvan njega, i o tome kakav smo tip osoba. Svi mi želimo najbolje za momčad. To je važnije od bilo čega drugoga.

Neymar kaže da ste vi njegov idol. Kako se osjećate zbog toga?
- (smijeh) Činjenica je da se ja jako dobro slažem s Neymarom. On je govorio lijepe stvari o meni otkako je došao u klub. Čini me vrlo sretnim kad čujem da prijatelj i kolega tako govori o meni.

A Suarez? Kako njega rangirate među ostalim golgeterima s kojima ste igrali u karijeri?
- Teško je uspoređivati ga s drugima s kojima sam igrao. Bilo ih je toliko puno. Ono što mogu reći jeste da je on najbolji 'out-and-out' napadač u današnjem nogometu. On ima toliko puno toga ponuditi momčadi i zadovoljstvo je igrati s njim. Imamo također dobar odnos i izvan terena i jako sam sretan što dijelim sve s njim.

Zaokružili ste 2015. godinu pobjedom protiv River Platea i osvajanjem Svjetskog klupskog prvenstva. Je li igranje protiv argentinskog kluba bilo čudno kao što bi se očekivalo?
- Da, bilo je čudno, iz puno razloga, poput terena i broja navijača koji su podržavali River. Znam koliko su svi njihovi navijači i igrači bili uzbuđeni zbog te utakmice i koliko im je bila važna. Ipak, to je dio nogometa. Nasreću, uspjeli smo ostvariti ono što smo željeli i pobijediti u toj utakmici.

Jeste li se ispričali zbog postizanja gola?
- Kao što sam rekao: Znam koliko su truda svi ti navijači uložili da bi otišli na to putovanje i koliko su uzbuđeni bili. A onda ja, Argentinac, postignem prvi gol i sve im to pokvarim. Ne znam jesam li zapravo rekao 'oprostite', ali je to bila svojevrsna isprika.

Kad vidite koliko su Argentinci strastveni u odnosu na svoj nogomet, poželite li se jednog dana vratiti tamo i zaigrati?
- Da. Uvijek sam to govorio. To je uvijek bio moj san dok sam bio dječak, iako sam morao otići vrlo mlad zbog svoje situacije i to se nije dogodilo. Morao sam otići u Europu, početi u Barceloni i ovdje izgraditi karijeru. Ali, volio bih se vratiti u argentinski nogomet jednog dana. Što će se dogoditi, samo Bog zna.

Kad već spominjemo Argentinu, ove godine vas čeka Copa America. Mislite li da ćete konačno prekinuti taj niz bez trofeja i osvojiti jedan?
- Nadam se! Ne možemo znati kad će taj niz prestati i kad ćemo konačno nešto osvojiti s reprezentacijom. Nakon svega za što smo se borili,  zaslužujemo to. Igrali smo već nekoliko finala i nismo pobijedili ni u jednom. Jednom se to jednostavno mora dogoditi..: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN