EuroNogomet, nogometni magazin

Jürgen Klopp: To sam što jesam zahvaljujući svojim igračima

Samo nekoliko minuta nakon što je proglašen najboljim trenerom svijeta u protekloj sezoni Jürgen Klopp je, još uvijek teško suzdržavajući emocije, dao kratak intervju za službenu stranicu FIFA-e, istaknuvši svoje igrače kao najzaslužnije za njegove uspjehe.


Kako se osjećate nakon što ste proglašeni najboljim trenerom 2019. godine?
"Nisam očekivao da ću se osjećati ovoliko dobro, ali doista sam sretan zbog toga što sam ovdje i ponosan što sam dobio ovu nagradu. Ovo je veliki dan za mene."

Ranije ste rekli da više volite momčadske nego individualne nagrade. U tom smislu, dijelite li ovu nagradu sa svojim igračima?
"Naravno, apsolutno. Kad se radi o nogometu, ja sam to što jesam zahvaljujući mojim igračima, ali kao osoba, to sam što jesam zbog svoje obitelji, te sam i njima jako zahvalan. Oni su mi sve."

Morali ste pobijediti dvojicu izvanrednih trenera kako biste osvojili nagradu The Best. Što mislite o njima?
"Izuzetno ih poštujem. Ono što je Mauricio Pochetino napravio prošle sezone je iznimno. Puno puta kad ne osvojite titulu, ljudi vas se i ne sjećaju, ali on je bio iznimno impresivan. On je gradio momčad korak po korak, zadržavajući je na okupu. Pep Guardiola... što mogu reći? On je osvojio toliko puno titula, pa način na koji njegove momčadi igraju. On je izvanredan, skidam kapu, najbolji trener protiv kojeg sam vodio svoje momčadi. Bila mi je čast biti nominiran uz njega."

Sva tri trenera u konkurenciji su iz Premier lige, najavljuje li to trendove u nogometu u godinama koje dolaze?
"Pa, ne bih išao tako daleko. Premier liga ima veliki utjecaj od strane različitih trenera. To se ne odražava svake sezone na rezultate, jer bi to bilo nemoguće, ali na duge staze smo ostvarili utjecaj. Ne mislim da je to trend, jer se nogomet uvijek mijenja, ali ima toliko dobrih momčadi u Premier ligi koje se za nešto bore. Nije da smo učinili Španjolsku ili Njemačku manjima, radi se o tome da je Premier liga natjecanje u kojem se šest ili sedam momčadi natječe za titulu, a to je čini posebnom. I sve te momčadi očito imaju sjajne trenere."

Koji je bio vaš najdraži trenutak u 2019. godini?
"Pobjeda protiv Barcelone. To je zasigurno bio izvanredan trenutak. Puno stručnjaka, vjerojatno uključujući i mene, se ne bi kladilo na nas. Jer imati tri gola zaostatka protiv momčadi u kojoj igraju Messi, Suarez i svi ti igrači izgleda kao smrtna presuda. Mi nismo vjerovali da ćemo pobijediti, samo smo znali da imamo priliku i vjerovali smo u tu priliku. To je bio veliki uspjeh. Podrška koju smo imali na stadionu... Kad gledam unatrag, mogu reći da smo Ligu prvaka osvojili u toj utakmici. I svi ćemo je se sjećati zauvijek."

Što ste rekli svojim igračima prije te utakmice?
"Puno toga, ali ključne riječi su bile na kraju. Rekao sam 'Obično ne bih mislio da je moguće ovo okrenuti, ali budući da se radi o vama, imamo priliku'. To je bilo upravo ono što sam i mislio i što sam osjećao. A od prve minute smo doslovno bili svuda iznad Barcelone. U tom trenutku sam pomislio 'barem smo spremni', a vrlo je teško nositi se s momčadi poput naše i s atmosferom na stadionu u takvim trenucima."

Ima jedna anegdota koja kaže da ste se dan nakon što ste osvojili Bundesligu s Dortmuntom probudili sami u autobusu s parade. Je li se nešto slično dogodilo ovog puta?
"Ta anegdota je istinita! To je bilo nakon parade. Ali to jutro sam se probudio nisam znao što se doista dogodilo. Odlučio sam da se takvo što više neće ponoviti. Ja volim imati potpunu kontrolu nad svime, tako da ne volim biti pijan. Ovog puta sam bio potpuno trijezan, tako da se sjećam svake sekunde parade. Mislim da bih mogao prepoznati svakog čovjeka u gradu kojeg sam tada vidio iz autobusa. To je bilo tako intenzivno, nevjerojatno."

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN