EuroNogomet, nogometni magazin

Alessandro Del Piero: Danas je u svijetu biznisa, ali ne odbacuje povratak nogometu

Otkako se 2014. godine oprostio od profesionalne igračke karijere, u životu legendarnog talijanskog reprezentativca Alessandra Del Piera više ne preovladava nogomet. Za razliku od brojnih svojih suigrača, umjesto trenerskoj karijeri okrenuo se razvijanju vlastitog biznisa.


"Kao nogometaš ste uvijek 100% koncentrirani na ono što morate raditi. Život vam se svodi na treninge, oporavak, utakmice. Kad završite s tim, sve se promijeni. Promijenite navike, počnu vam nedostajati svlačionica, suigrači. Nikad neću biti 100% zadovoljan s mirovinom, jer ja volim igrati nogomet, ali to je ljepota žuvota. U karijeri sam uvijek radio najbolje što sam mogao - uz pogreške - ali uvijek najbolje. Nisam bježao od odgovornosti ili od činjenja novih i boljih napora kako bih ostvario rezultat." kaže Del Piero.

Sada građanin Los Angelesa, čovjek čije se ime našlo na popisu 125 najvećih živućih nogometaša zaokupljen je obvezama prema televizijskim kućama i prema poslovnim investitorima. Vlasnik je talijanskog restorana imena n10, u Los Angelesu i Milanu, i investitor u brend sunčanih naočala AirDP. Ulagač je i član nadzornog odbora u kompaniji STADS, izraelskoj tvrtki koja upravlja virtualnom platformom za sportski marketing, čiji je cilj postati prva svjetska online mreža za sportski marketing. Del Piero se uključio u rad te kompanije nakon što se u Tel Avivu upoznao s predsjednikom uprave Yoavom Shalmorom.

"Čim sam se oprostio od profesionalnog igranja nogometom, počeo sam tražiti nove prilike i, naravno, bolje je kad se radi o nečemu što je povezano s nogometom. Pratio sam transformaciju medija i oglašavanja tijekom moje karijere. Kad sam počeo igrati, svaki klub je imao tri ili četiri glavna sponzora, a danas svaki klub ima na stotine sponzora. Jasno je kako ta industrija doživljava ogromni rast i naravno da je STADS privukao moju pozornost."

Osnovan 2018. godine, STADS je pokrenut s misijom da riješi nedostatke u oglašivačkoj industriji u potrebi za digitalnom transformacijom. Kompanija želi da njezina platforma bude centralno mjesto za cijeli proces kupovine medijskog prostora, povezivanja brendova i nositelja prikazivačkih prava kako bi dosegnuli publiku kroz oglašavanje na sportskim stadionima. STADS koristi pristup pokretan analizom podataka s algoritmom koji sugerira najbolje utakmice oglašivaču kako bi došao do ciljane publike, nudeći im učinkovitije trošenje novca za marketing.

"Mi mičemo aspekt oglašavanja na stadionima koji bi se mogao nazvati 'pucanje u mraku'. Oglašivači sada mogu donositi odluke na osnovi analize podataka i potencijalne izloženosti svake utakmice javnosti na različitim teritorijama širom svijeta." kaže spomenuti predsjednik uprave STADS-a Yoav Shalmor.

Kompanija, koja zarađuje na principu uzimanja određenog postotka novca za poslove sklopljene preko svoje platforme, je upravo obnovila ugovore s europskim velikanima Borussijom Dortmund i Milanom.

Trenutno su koncentrirani prvenstveno na europski nogomet, a Shalmor ima velike planove: "Naša buduća ambicija je pružiti brendovima mogućnost reklamirati se na bilo kojem stadionu na svijetu."

O svom vlastitom pristupu investiranju, Del Piero kaže kako on mora vjerovati u koncept i vjerovati ljudima koji su u to uključeni prije nego što se odluči uložiti u kompaniju.

"Imam tu sreću da sam tijekom svoje karijere imao priliku zaraditi puno novca. U jednom trenutku dođete do točke kad morate odlučiti na koji ćete način taj novac investirati. Nekad je pomalo rizično ući na tržište kao što je prehrana i restorani, ali većinu vremena sam doista siguran po pitanju kako investirati. Ja ne tražim neki jackpot. Ali ponekad da, zaigrate u kazinu i vidite kako će to proći."

Na pitanje bi li bio spreman ponovno se uključiti u svijet nogometa, Del Piero ne odbacuje mogućnost da u budućnosti radi kao trener ili sportski direktor. Njegov bivši suigrač Andrea Pirlo je upravo ovog mjeseca imenovan trenerom Juventusa.

"Bio sam jako iznenađen Pirlovim imenovanjem na mjesto trenera Juventusa jer je za njega vrlo rano da dođe na tu poziciju. Iznenađen sam jer sam mislio da će se Juve okrenuti drugačijem putu. Ovo je veliki izazov za sve, ali Juventus je vrlo snažan klub i momčad je dobra, a Andrea je odličan momak. Ne znam kako razmišlja kad je u pitanju rad s momčadi na terenu, ali poznajem ga osobno, tako da vjerujem da će biti dobro pripremljen i spreman da iskoristi ovu priliku i pretvori je u uspjeh." rekao je Del Piero.

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN