EuroNogomet, nogometni magazin

Je li pad kvalitete igrača iz vlastite škole nakon zatvaranja La Masije razlog za zvono za uzbunu u Barceloni?

Barcelonina nogometna škola La Masia desetljećima je isticana kao svijetli primjer kvalitetnog rada s mladim nogometašima, no novi trener Barcelone B Jordi Vinyals nedavno je izjavio kako je nešto pogrešno u omladinskoj školi kluba, što će zasigurno upaliti alarme na Nou Campu.


"Mislim da su vrijednosti La Masije u cjelini u padu i možda sada imamo u mladoj momčadi grupu igrača koja odražava taj pad. Dozvoljava se postojanje određene vrste ponašanja i neke stvari prolaze neprimijećeno sve dok situacija ne padne na tu razinu da igrači pomisle da su veći od kluba, iako je klub važniji od bilo koga od nas ovdje. Ali, sve nas koji ovdje radimo treba kriviti zbog toga." rekao je Vinyals.

51-godišnji trener je djelatnik omladinske škole Barcelone od 2012. godine, a vođenje druge momčadi je preuzeo 9. veljače ove godine, zamijenivši Eusebia Sacristana nakon niza loših rezultata. Njegovi su komentari zabrinjavajući, ne samo za Barcelonu, nego za cijeli španjolski nogomet.

Preuzevši svoje ime od tradicionalnog tipa katalonskih farmi, originalna zgrada La Masije je smještena uz sami stadion Camp Nou, a 1979. godine je prenamijenjena u dom za mlade igrače koji su dovedeni u klub izvan Barcelone. U njoj je u to vrijeme bila smještena kuhinja, blagovaonica, dvorana za rekreaciju i knjižnica, uz spavaonice, kupaonice i svlačionice, no ipak je bila daleko od onoga što mladi igrači danas uzimaju zdravo za gotovo.

Ideja je bila stvarati jedinstvenu nogometnu filozofiju od mlade igračke dobi, oslonjenu na talent lokalnih igrača i zasnovanu na mentalitetu i tehničkim vještinama na terenu koja bi se protezala kroz klub od najmlađih kategorija do prve momčadi.

Bilo je to i mjesto na kojem se učenike ohrabrivalo da se školuju i svoju edukaciju kombiniraju sa zahtjevima vrhunskog sporta. Cilj je bio učenje za fakultetsku diplomu, dok se igrače u isto vrijeme učilo vrijednostima skromnosti, reda, discipline, odgovornosti i solidarnosti.

Bila je to inicijativa koja je davala ploda i uskoro je preotela Ajaxovoj akademiji vodeće mjesto kao najproduktivnija škola u europskom nogometu, s preko 1.000 dječaka koji su se međusobno nadmetali za mjesto u prvoj momčadi, mjesto na koje je Pep Guardiola došao kao trinaestogodišnjak kako bi učio o nogometu i mjesto na kojem se Lionel Messi razvio u najboljeg igrača na svijetu.

Za Guardiolin uspjeh u ulozi trenera Barcelone kasnije je također uspješan veliki broj igrača koji su odgojeni u La Masiji: Xavi Hernandez, Gerard Pique, Carles Puyol, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Pedro Rodriguez i vratar Victor Valdes su, uz Lea Messija, svi odškolovani tu, a odigrali su veliku ulogu ne samo u uspjesima Barcelone, nego i u uspjesima španjolske reprezentacije.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ključ uspjeha nije bio samo u kvaliteti pojedinačnih igrača ili tome u kakvoj su formaciji igrali, nego način na koji su igrali, pokazavši telepatsko razumijevanje na terenu, zahvaljujući činjenici da su odrastali zajedno. Od svog velikih momčadi tijekom godina, nije nikakvo čudo da je upravo Guardiolina momčad najviše revolucionizirala igru, možda još od vremena sjajne mađarske reprezentacije iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Kao rezultat toga, Barcelona je od 2008. godine do danas osvojila 14 velikih trofeja, uključujući dvije Lige prvaka, tri la Lige, dva europska superkupa, tri španjolska superkupa, dva Kupa Kralja i dva Klupska svjetska prvenstva. K tome, tri bivša člana La Masije - Lionel Messi, Xavi Hernandez i Andres Iniesta - našli su se na prva tri mjesta prilikom izbora za Zlatnu loptu 2010. godine.

Međutim, u lipnju 2011. godine stara zgrada La Masije je zatvorila svoja vrata mladim igračima, a centar Ciutat Esportiva Joan Gamper, smješten sjeverno od grada, na kojem je prva momčad trenirala od 2009. godine, postao je novi dom omladinske škole. Infrastruktura tog centra je impresivna. Centar se proteže na oko 6.000 kvadratnih metara i može primiti 120 sportaša - polovinu od njih čine nogometaši - te sadrži prostore za razonodu i hobije.

Od otvaranja tog centra, Barcelona je iz svoje omladinske škole dobila još nekoliko mladih igrača, a do prve momčadi probili su se Martin Montoya, Marc Bartra, Munir El-Hadadi, Rafinha Alcantara, Sergi Roberto, Gerard Deulofeu i Cristian Tello. Ipak, nijedan od njih nije uspio izboriti ozbiljniju ulogu u prvoj momčadi i sve su veće sumnje u to da su današnji diplomci omladinske škole prerano dobili previše, kad su u pitanju financijska sredstva.

Predsjednik kluba Josep Maria Bartomeu je priznao kako je svjestan tog problema, komentirajući Vinyalsove primjedbe.

"Ja znam zašto je on rekao to što je rekao i poštujem njegovu poruku." rekao je Bartomeu, koji ove sezone svjedoči situaciji da je Barcelona B pala na pretposljednje mjesto La Segunde sa samo tri pobjede iz posljednje 22 utakmice. Kontrast u odnosu na prvu momčad je više nego očigledan i sve se više čini kako je Barcelonina omladinska škola izgubila razinu na kojoj je nekada bila.

Sve se više Barcinih 'sociosa' sada pita hoće li se nešto uskoro promijeniti, jer su svjesni da Barcelona i dalje može ostati u vrhu dovođenjem skupih pojačanja kao što to radi Real Madrid, ili kao što su to i sami napravili na Nou Campu dovođenjem Neymara, Rakitića i Luisa Suareza, ali to nije način kakav oni žele. Oni i dalje žele vidjeti da je prva momčad Barcelone sagrađena na temeljima igrača iz vlastite škole, koji će i dalje biti najbolji primjer vrijednosti kakve su se godinama promovirale u La Masiji..: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN