EuroNogomet, nogometni magazin

Italija ima najpraznovjernije nogometne navijače u Europi

Dok se Europa priprema za finale UEFA Lige prvaka koje će u subotu, 6. lipnja, odigrati Juventus i FK Barcelona u Berlinu u Njemačkoj, novi izvještaj tvrtke MasterCard obrađuje jedinstvene i prelijepe razlike među nogometnim navijačima diljem kontinenta. Radi se o "Izvješću o navijačkoj strasti", studiji strasti preko 5.000 europskih navijača.


Prema izvješću, navijači u Italiji (73%) su praznovjerniji po pitanju nogometa od bilo koje druge europske nacije, ispred španjolskih navijača koji su na drugom mjestu. Skoro polovica (47%) Talijana nosi neki komad odjeće koji im donosi sreću tijekom utakmice, 20% inzistira na tome da sjedi na istom mjestu tijekom svake utakmice, a 13% jede ili pije istu hranu ili piće. Preko 40% Španjolaca je također priznalo da nosi “sretnu” odjeću, a najmanje praznovjerni navijači u Europi dolaze iz Portugala, gdje samo 23% ima bilo kakvo praznovjerje. Prate ih Švedska (24%) i Nizozemska (29%).

Za neke je narode nogomet religija koja se živi i diše na dnevnoj razini. To se najviše odnosi na Talijane, kojih je 69% odlučilo propustiti važan obiteljski događaj ne bi li prisustvovalo nogometnom meču.

Španjolci nisu daleko, sa 60% navijača koji su odabrali nogomet prije obitelji, dok je Francuska treća sa 52%.


Sve u svemu, istraživanje više od 5.000 ljudi otkrilo je da je značajnih 43% zanemarilo obiteljske obveze kako bi podržalo svoj tim. Ovo je najzastupljenije u dobi od 25 do 34 godine. Portugal je s druge strane drugačiji - tamo je svega 19% priznalo da nogomet vrednuje više od obitelji.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Drugi ključni rezultati istraživanja između ostalog su:

Više od trećine (35%) navijača je u prošlosti uzimalo bolovanje kako bi prisustvovalo nogometnoj utakmici. Ovo je najizraženije u Italiji, gdje 51.9% nije otišlo na posao da bi gledalo utakmicu

Više od trećine (35%) navijača je u prošlosti uzimalo bolovanje kako bi prisustvovalo nogometnoj utakmici. Ovo je najizraženije u Italiji, gdje 51.9% nije otišlo na posao da bi gledalo utakmicu.

Španjolski navijači su najposvećeniji utakmicama u inozemstvu, s 92,8% navijača koji su putovali u inozemstvo kako bi navijali za svoj tim.

Portugalski (63%) i švedski (51%) navijači su najmanje putovali i uglavnom su odabirali ostati kod kuće.

Engleska (23%) je zamalo pobijedila Španjolsku (22%) kad je izabrana kao najbolja destinacija za gledanje nogometa u inozemstvu. Italija (12%) i Njemačka (10%) su na trećem i četvrtom mjestu.

Španjolski navijači najviše troše na utakmice u gostima - prosječno 4750 kuna po čovjeku. Talijani troše 4140 kuna po glavi, a Francuzi 3650. Ukupno gledano, 2600 kuna (15%) je prosječnakoličina novca koju potroši nogometni navijač u inozemstvu.

Mađarski navijači (69%) često od utakmica u inozemstvu naprave duže putovanje i ostanu tri ili više dana, dok Portugalci (29%) više vole ostati samo jedan dan.


"Izvješće o navijačkoj strasti" kompanije MasterCard, koja je službeni organizator izbora igračkih maskota za UEFA Ligu prvaka, također je sadržavalo i molbu za navijače iz 11 različitih zemalja da glasuju za najboljeg igrača u povijesti ovog natjecanja po njihovom izboru. U anketi kompanije MasterCard u kojoj je sudjelovalo više od 5.000 navijača, Lionel Messi je izabran za najboljeg igrača ovog natjecanja s ogromih 27%.


Napadač FC Barcelone se plasirao iznad bivše zvijezde Real Madrida Zinedinea Zidana koji se našao na drugom mjestu (12%), i Cristiana Ronalda koji je bio treći (11%). Brazilski napadač Ronaldo (7%) zauzeo je četvrto mjesto, a David Beckham (4%) peto.

Iznenađuje podatak da je najveći dio glasova za Mesija potekao od grupe navijača starijih od 55 godina (33%), a ne od mlađe generacije. Argentinska zvijezda je pobijedila u anketama tvrtke MasterCard u Engleskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Turskoj, Rusiji i Mađarskoj. Zidane je pobijedio u svojoj rodnoj Francuskoj, a Ronaldo u svojem Portugalu.Istraživanje je također pokazalo da nogometni navijači više vole koristiti kombinaciju kartice i gotovine (40%) kada plaćaju hranu, piće, putovanje i ostale troškove povezane s odlaskom na nogometni meč, od korištenja samo jednog od ta dva načina plaćanja.

Michael Ballack, menadžer MasterCard igračkih maskota za finale UEFA Lige prvaka u Berlinu, prokomentirao je: "Nogomet bez navijača ne bi bio isti. Oni su puls igre i njihova ljubav prema nogometu je nevjerojatna. Kada izađete iz tunela, zvučni zid koji navijači kreiraju vas pogodi i daje vam veliki snagu kao igraču. Navijači su neprocjenjivi."

Ann Cairns, predsjednica Odjela za međunarodna tržišta u kompaniji MasterCard, kaže: "Nogometni navijači vole svoj tim i gledanje utakmice im puno znači. Napravit će se sve da podrže svoj tim, potrošiti novce na put u inozemstvo, propustiti obiteljske događaje, nositi  odjeću koja donosi sreću i biti praznovjerni. MasterCard pomaže navijačima da se povežu sa svojim strastima povezujući ih s neprocjenjivim iskustvima kao što je finale UEFA Lige prvaka. "Izvješće o navijačkoj strasti" naglašava da, iako se razlikujemo u načinima na koje podržavamo svoj tim, ljubav koju dijelimo prema ovoj prelijepoj igri može nas ujediniti i stvoriti neprocjenjive trenutke i sjećanja."

Istraživanje "Izvještaj o navijačkoj strasti" provela je tvrtka Censuswide za potrebe kompanije MasterCard. Ono je uključivalo 5017 ispitanika u 11 europskih zemalja - Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Turskoj, Rusiji, Švedskoj, Portugalu i Mađarskoj.

 

 

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN