EuroNogomet, nogometni magazin

Financijski fair play: Kako Manchester City može potrošiti preko 180 milijuna eura?

Bio je ovo još jedan prijelazni rok u kojem su potrošene ogromne količine novca. Zapravo, rekordan iznos kad su engleski klubovi u pitanju, a najveći potrošač među njima, Manchester City, sam je potrošio preko 180 milijuna eura. Nije li UEFA nedavno uvela financijski fair play koji bi trebao ograničiti takve stvari?


Jeste. Prošlo je šest godina otkako je Michel Platini otkrio u Monacu kako vlasnici klubova, poput Romana Abramovicha, žele i sami stati na kraj onome što su shvatili kao neodrživu utrku. I sama UEFA je smatrala kako ogroman novac koji troše malobrojni europski klubovi stavlja u opasnost veliki broj drugih. Stoga je započela s kreiranjem seta pravila koja su trebala natjerati klubove da posluju pozitivno ako žele igrati u Europi, a ta su pravila konačno i stupila na snagu tijekom sezone 2012/2013.

Što se dogodilo nakon toga?

Uslijedili su kompleksni pregovori oko toga kako na najbolji način implementirati pravila stvorena kako bi klubovi na kraju poslovali bez gubitaka (uz određene iznimke kad su u pitanju ulaganja u omladinske škole i infrastrukturu). Plan je bio uvoditi pravila postepeno, omogućivši tako klubovima vrijeme prilagodbe na njih.

Je li to funkcioniralo?

UEFA upućuje na cifre koje pokazuju da su se ukupni gubici klubova dramatično smanjili - s 1,7 milijardi eura 2011. godine na 400 milijuna eura 2014. godine, te tvrdi kako su pravila financijskog fair playa imala privremeni učinak na inflaciju u cijenama i plaćama igrača. Chelsea je, na primjer, po prvi put u eri Abramovicha poslovao bez minusa.

Ali, na samom porođaju novih pravila, europska udruga klubova je upozorila da su pravila i njihova primjena doveli do toga da, bez obzira kakva je originalna namjera bila, bogati klubovi postaju još bogatiji, dok se guši mogućnost investitora u manje klubove da dostignu one najveće. UEFA, sa svoje strane, tvrdi kako su pravila bila toliko uspješna, da ih je sada moguće malo ublažiti kako bi se omogućile održive investicije.

Tko je kažnjen zbog kršenja originalnih pravila?

Do sada je izrečen samo jedan set kazni, a najveću cijenu platili su Manchester City i Paris Saint-Germain, što su iz oba kluba ocijenili nepoštenim, a posebno iz Citya, gdje vjeruju kako su iskorišteni na nepošten način kako bi se od njih napravio primjer. To je također učvrstilo percepciju kako su pravila stvorena da bi kaznila klubove u usponu i zaštitila postojeći odnos snaga. I jedni i drugi su kažnjeni s oko 70 milijuna eura i ograničavanjem broja igrača koji mogu biti prijavljeni u europska natjecanja prošle sezone, kao i ograničenjem potrošnje na nove igrače prošlog ljeta. Ali nakon što su se uskladili sa zahtjevima, i Paris Saint-Germain i Manchester City su na kraju platili samo po 22,5 milijuna eura, a ograničenja su uklonjena, ukoliko se u budućnosti budu držali pravila.

Zašto onda svi sada troše kao da pravila više nema?

Iz dva razloga. Jedan je taj da su prihodi značajno porasli, posebno u Engleskoj, gdje je na snagu stupio novi ugovor o televizijskim pravima vrijedan preko 11 milijardi eura. Jasno je kako je to klubovima donijelo više novca za potrošnju, što automatski podiže i cijene igrače. A kako se isplaćene odštete amortiziraju kroz cijelo trajanje igračevog ugovora, taj su novac mogli odmah početi trošiti. Drugi je taj da je UEFA ranije ove godine ublažila pravila FFP-a.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Što se dogodilo?

U UEFA-i smatraju kako je FFP odradio svoj posao u ograničavanju potrošnje i ulaska klubova u velike dugove, natjeravši ih da razmišljaju dugoročno, umjesto da očekuju transformaciju preko noći. Smatrali su kako je vrijeme za odmak od pravila koja su gušila potrošnju prema pravilima koja ohrabruju odgovorna ulaganja. Neki smatraju kako je to zaokret kojim je UEFA potvrdila kako su pravila bila nepoštena i neprovediva u njihovoj prvobitnoj formi. Istina je vjerojatno negdje između.

Sigurno je, pravila su prvobitnoj formi bila zamišljena tako da ih se primjenjuje do 2020. godine, pa i nakon toga, što znači da je bez sumnje došlo do promjene pravca djelovanja.

Kako pravila sada funkcioniraju?

Nakon što su se potencijalni i novi vlasnici klubova, posebno u Italiji, požalili Platiniju da pravila FFP-a onemogućuju kupovinu kluba, a zatim i odgovorno investiranje u njegov razvoj, UEFA je uvela promjene, koje omogućuju novim vlasnicima ulaganje novca sve dok mogu priložiti i poslovni plan koji pokazuju da će na kraju uspjeti izjednačiti troškove i prihode. Prema novim pravilima, klubovi se ohrabruju da proaktivno prilaze UEFA-i i objašnjavaju svoj plan investicija i način na koji će doći na nulu.

Kao što su mnogi kritičari istaknuli od početka, to izgleda kao potpuno prihvaćanje činjenice da anomalije širom Europe (na primjer bogati novi ugovor za TV prava u Premier ligi) čine nemogućim nametanje jednakih pravila FFP-a za sve europske klubove.

Ukratko, postoji više nijansi sive i više prostora za interpretaciju. Platini je nova pravila opisao kao 'ekspanciju i jačanje fair playa - pomicanje iz razdoblja stagniranja u ono u kojem se nudi više prilika za održivi razvoj i napredak'.

Moraju li klubovi više uopće računati na FFP?

Da. Prema novim pravilima, iznos minusa koji klubovi mogu stvoriti u sljedeće tri sezone je čak i smanjen s 45 na 30 milijuna eura, ali uz prethodno spomenuto prilaganje planova, taj iznos može biti i znatno veći. Dakle, onaj tko dokaže da ima novca ili da ima čvrst plan kako ga zaraditi, može potrošiti i znatno više. Premierligaški klubovi su također, neovisno o FFP-u, potpisali ugovor koji ih ograničava u iznosu novca koji mogu trošiti na plaće igrače, odnosno u povećanju tog iznosa iz sezone u sezonu. U kombinaciji s pravilima koja ograničavaju broj igrača u momčadi, kao i pravilima koja zahtijevaju određeni broj igrača iz vlastite škole, to je dovelo do toga da klubovi poput Chelsea manipuliraju s posudbama igrača i šalju veći broj igrača u druge klubove na posudbe kako bi mogli dovoditi nove.

Neki klubovi, kao što su oni u većinskom američkom vlasništvu, poput Liverpoola i Arsenala, su se ranije čvrsto oslonili na to da će im pravila FFP-a omogućiti da dostignu druge konkurente samo prirodnim porastom prihoda, bez dodatnih ulaganja, te su sada zabrinuti zbog toga kakve će posljedice imati relaksacija pravila.
.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN