EuroNogomet, nogometni magazin

Berlin

Berlin je 2006. godine bio glavni grad nogometnog svijeta, kada je ugostio finale svjetskog prvenstva, a tome je pridonijela i cinjenica da je klub iz glavnog njemackog grada, Hertha, bila u vrhu njemackog nogometa u posljednjih desetak godina. Hertha svoje domace utakmice igra na Olimpijskom stadionu, sagraðenom za Olimpijske igre 1936. godine, a obnovljenom pred Svjetsko prvenstvo 2006.

Meðutim, nogomet u Berlinu nije uvijek bio tako glamurozan i uspješan; U godinama hladnog rata bio je zasjenjen fizickim podjelama grada, korupcijom i financijskim problemima.

Berlin je bio svojevrsni pionir njemackog nogometa, reprezentacija grada nastupila je u prvom dvoboju izmeðu gradova protiv Hambruga 1896., a berlinski klubovi Union 92 i Viktoria 89 su izmeðu 1905. i 1911. osvojili tri naslova prvaka Njemacke. U vremenima prije osnivanja Bundeslige naslov njemackog prvaka se dobivao kroz regionalna natjecanja i doigravanje. Hertha, formirana udruživanjem Berliner Sport-Cluba i Hertha Berliner Sport Cluba 1920. godine, došla je do finala šest puta izmeðu dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeca, a dva je puta i osvojila naslov prvaka.

Klub je bio smješten u radnickom dijelu grada, Weddingu, tocno na mjestu gdje ce 1961. godine izniknuti zloglasni Berlinski zid. Podjela izmeðu istoka i zapada stvarala je konfuziju vec u razdoblju nakon drugog svjetskog rata, nakon što su Saveznici i Rusi okupirali razlicite dijelove grada. Herthi je zabranjeno igrati utakmice protiv momcadi iz mjesta koja su kasnije postala dijelom Istocne Njemacke. Ti su klubovi formirali Oberligu Berlin, koja je kasnije prerasla u DDR ligu u sezoni 1950./51. Herthini gradsk rivali je tako postao samo klub imena Tennis Borussia, koja je utakmice igrala na Mommsenstadionu u Charlottenburgu, u blizini Olimpijskog stadiona. Hertha je preselila na glavni gradski stadion kao jedan od osnivaca nove nacionalne lige Zapadne Njemacke, Bundeslige, 1963. godine. Dvije godine kasnije pokazalo se kako je Hertha morala potkupljivati igrace da im se pridruže u paranoicnom, podijeljenom i neatraktivnom gradu. Nogometni savez Zapadne Njemacke je Zapadni Berlin želio zadržati u svojoj nogometnoj obitelji, te je zbog toga Olimpijski stadion koristio za utakmice finala kupa i utakmice reprezentacije.

U isto vrijeme, u istocnom dijelu grada raðala se nova nogometna snaga. Nakon skromnih rezultata pedesetih godina pod imenom SC Dynamo, klub je promijenio naziv u BFC Dynamo Berlin i došao pod zaštitu Ericha Mielkea, prvog covjeka zloglasne tajne službe Stasi. Mielke je vršio pritisak na suce da sude u korist njegovog kluba. Glasine kažu kako je službeni spiker na jednom stadionu prilikom gostovanja Dynama rekao: "Danas želimo poželiti dobrodošlicu nogometašima Dynamo Berlina i njihovom sucu." Takozvani Schiebemeister, prvaci varalice, osvojili su naslov prvaka Istocne Njemacke deset puta zaredom, od 1979. do 1988., a 1972. godine su došli do polufinala Kupa Pobjednika Europskih Kupova, gdje su poraženi od moskvskog Dinama, u dvoboju Stasija i ruskog KGB-a.

Ni Hertha nije bila posebno cista tih godina, te su 1971. godine izbaceni iz Bundeslige zbog sudjelovanja u namještanju utakmica. Krajem sedamdesetih su se ipak vratili u vrh, te stigli do polufinala Kupa UEFA. Negdje u isto vrijeme Tennis Borussia se u nekoliko navrata nakratko pojavila u Bundesligi.

Pad Zida i ujedinjenje Njemacke 1989. godine nije odmah donijelo napredak berlinskom nogometu. Tennis Borussia je upala u financijske probleme, nakon cega im je uskracena i licenca za nastup u drugoj ligi, a taj se klub i danas povlaci po najnižim razredima njemackog nogometa.

Dynamo, koji je promijenio ime u FC Berlin, privukao je desno orijentirane navijace. 1998. su uzeli ime BFC Dynamo, 2002. su bankrotirali, ali su ponovno oživjeli i u slicnoj su poziciji kao i Tennis Borussia.

Union je takoðer bio blizu financijskog kolapsa dok su se u isto vrijeme na terenu borili za ulazak u drugu ligu, što su 2001. godine i ostvarili. Najveci uspjeh posljednjih godina su ostvarili iste godine u kupu, gdje su dospjeli do finala, u kojem su poraženi od Schalkea i izborili nastup u Kupu UEFA. Nakon tri sezone u 2. Bundesligi ponovno su pali u cetvrtu ligu, ali sada na svojim utakmicama u regionalnoj ligi Sjever, trecoj razini njemackog nogometa, okupljaju veliki broj navijaca.

cinjenica da je Berlin peti grad na svijetu po broju Turaka koji žive u njemu neizbježno je dovela i do relativnog uspjeha kluba imena Turkiyemspor Berlin, skromnog kluba turskih imigranata, koji igra uglavnom u istoj ligi kao i Tennis Borussia i Dynamo.

Hertha je vecinu osamdesetih provela u drugoj ligi, a tek je sredinom devedesetih ponovno postala respektabilna snaga u njemackom nogometu. Njihov novi uspon potakla je UFA, agencija za prodaju medijskih prava. Hertha danas možda nema bazu navijaca kakvu ima npr. Bayern, ali je nezaobilazna kada se nabrajaju najkvalitetniji bundesligaši posljednjih godina.


STADIONI

Olimpijski stadion danas je dom Herthe, kao i njemacke reprezentacije. Može primiti 76 000 gledatelja. Ugostio je tri utakmice Svjetskog prvenstva 1974. godine i šest, ukljucujuci finalnu, Svjetskog prvenstva 2006. godine, a domacin je i finalnim utakmicama njemackog kupa.

Stadion je dio velikog sportskog kompleksa sagraðenog za potrebe Olimpijskih igara 1936. godine. Prepoznatljiva maratonska vrata sa tornjem za sat su ostala netaknuta i nakon što je stadion prije Svjetskog prvenstva 2006. godine u potpunosti obnovljen. Tijekom te obnove teren je spušten na nižu razinu, krov je proširen tako da pokriva cijele tribine, a obnovljena je i rasvjeta.

Union svoje domace utakmice igra na stadionu Alte Forsterei, kapaciteta 18 000 mjesta. Poznat je po pivnici simbolicnog naziva Offside, najboljoj te vrste u Berlinu.

Dynamo i Turkiyemspor koriste Sportforum Hohenschonhausen i obližnji, nešto veci Friedrich Ludwig Jahn Sportpark.

Tennis Borussia igra na stadionu Mommsenstadion, koji je ime dobio po povjesnicaru, dobitniku Nobelove nagrade, Theodoru Mommsenu.

{slide=TRANSPORT}
Berlin ima dvije zracne luke. Schonefeld se nalazi jugoistocno od centra grada i sa samim centrom je povezana vlakom i podzemnom željeznicom, dok se Tegel nalazi sjeverozapadno od grada, u blizini zoološkog vrta, a glavna željeznicka postaja nalazi se u zapadnom dijelu grada.
{/slide}
{slide=HOTELI}
Srednje skupe opcije ukljucuju hotel Hackescher Markt, gdje nocenje košta od 150 do 200 € i Honigmond Garden Hotel sa cijenom od 125 €. Jeftinije alternative su The Artist Hotel-Pension Die Loge, gdje nocenje košta samo 70 € i Kunstlerheim Luise, u kojem cete nocenje platiti tocno 100 €.
{/slide}
{slide=HRANA I PIcE}
Pruska hrana je teška i masna, a preovladava svinjsko meso. Umaci se služe uz svako jelo, a hot-dog možete kupiti na svakom kutku, uz mnoštvo razlicitih priloga.
{/slide}
.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN