EuroNogomet, nogometni magazin

EURO 2020: Što vrijedi znati?

Kao i obično, završni turnir Europskog prvenstva 2020. godine igrat će se tijekom ljeta, počevši od 12. lipnja 2020. godine, a finalni dvoboj zakazan je za mjesec dana kasnije, 12. srpnja. Sljedeće veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, igrat će se u zimskom razdoblju.

Gdje se igraju utakmice?

Ovo je interesantno pitanje. Po prvi put od začetka natjecanja, utakmice Europskog prvenstva igrat će se u više od dvije države, u čak dvanaest europskih država. Oni koji misle pratiti utakmice svoje reprezentacije bi trebali već sada početi skupljati nagradne kilometre kod zračnih prijevoznika, jer su među gradovima domaćinima Baku, Kopenhagen, Minhen, Budimpešta, Rim, Amsterdam, Bukurešt, Sankt Petersburg i Bilbao na kontinentalnom dijelu Europe (pa i Azije), te otočki gradovi Glasgow, Dublin i London.

Koliko reprezentacija sudjeluje?

Po drugi put zaredom, na Europskom prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije. Podijeljene u šest skupina, a dvije najbolje iz svake skupine kvalificirat će se u osminu finala, gdje će im se priključiti i četiri najbolje trećeplasirane. Čini se lakše plasirati se u knock-out fazu natjecanja na EM 2020 nego ispasti u prvom krugu.

Zašto se završni turnir igra u čak 12 država?

Cinici bi pogled uputili prema smijenjenom predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju, koji se sada suočava s optužbama za korupciju i postavili mu isto pitanje. Prema njegovom tumačenju, to je 'romantični' jednokratni događaj kojim se proslavlja 60 godina od prvog Europskog prvenstva, odigranog u Francuskoj.

Što se dogodilo na prošlom prvenstvu?

Neatraktivni Portugal se izborio za naslov prvaka pobijedivši u finalu favoriziranu Francusku na njezinom tlu. Finalna utakmica je završila rezultatom 0:0, ali Portugalu je prvi veliki trofej sjajnim udarcem iz daljine donio Eder, koji je u igru ušao u 109. minuti.

Treba li još nešto znati?

Po prvi put u povijesti europskih prvenstava nijedna se reprezentacija neće izravno kvalificirati na završni turnir. Iako je londonski Wembley domaćin polufinala i finala, nijedna zemlja nije službeno domaćin natjecanja, pa će svih 55 reprezentacija morati u kvalifikacije i izboriti se za jedno od 20 mjesta u završnici, dok će još četiri reprezentacije to izboriti kroz Ligu nacija. Ždrijeb kvalifikacija održat će se u prosincu ove godine, dok su sve reprezentacije već odigrale jedno ili dva kola Lige nacija.

Kako funkcioniraju kvalifikacije?

55 reprezentacija će biti podijeljeno u 10 skupina, a prve utakmice će se igrati u ožujku 2019. godine. Dvije najbolje momčadi iz dvake skupine će se automatski kvalificirati na završnicu. Preostala četiri sudionika neće se, kao prošlog puta, dobiti kroz dodatne kvalifikacije, nego kroz Ligu nacija. Šesnaest najboljih reprezentacija iz Lige nacija, koje nisu izborile plasman na EM 2020 kroz kvalifikacije (točnije, po četiri najbolje iz svake od divizija Lige nacija), će sudjelovati na četiri mini turnira s po četiri momčadi, a pobjednik svakog od turnira igrat će na završnici.

Kako nabaviti ulaznice?

Ulaznice još nisu u prodaji, ali UEFA je već napravila portal za navijače, na kojem možete registrirati svoj interes, nakon čega ćete na e-mail dobivati najnovije informacije..: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN