EuroNogomet, nogometni magazin

Zašto Benfica odbija isplatiti 250.000€ malom švedskom klubu?

26. najbogatiji klub na svijetu, koji se voli pohvaliti i s najvećim članstvom na svijetu, doveo je Victora Nilssona Lindelöfa 2011. godine uz malu novčanu nadoknadu iz švedskog Vasterasa, ali tvrde kako nemaju obvezu platiti tom klubu nikakve bonuse zbog toga što je potpisao novi ugovor s njima.


Kad je Victor Nilsson Lindelöf kao šesnaestogodišnjak debitirao za Vasteras u pobjedi rezultatom 3:0 protiv BK Forwarda 2010. godine, ovaj švedski trećeligaš je odmah znao da u rukama ima pravi dragulj. Obrambeni nogometaš je odigrao veliku ulogu u plasmanu u drugu ligu te sezone, ali je neizbježno privukao pozornost velikih europskih klubova i nije dugo trebalo da njihovi skauti počnu kružiti oko malog stadiona u gradiću devedeset minuta vožnje udaljenom od Stockholma.

2012. godine je Benfica dovela tinejdžera uz nominalnu odštetu u iznosu od oko 60.000 eura, uz brojne uključene bonuse. Lindelöf se dobro snašao u novoj sredini, impresionirao je svojim igrama za rezervnu momčad i prošle godine se probio do prve momčadi.

"Ovo je san." rekao je on o tom transferu 2012. No, za njegov bivši klub taj je posao postao noćna mora.

Jedan od kriterija za isplatu dodatnih bonusa bio je da će Benfica Vasterasu isplatiti iznos od 250.000 eura nakon što on eventualno odigra prvih deset utakmica u dresu prve momčadi. Lindelöf je svoj deseti nastup u dresu prve momčadi Benfice upisao u travnju ove godine, ali Vasteras svoj novac nikada nije dobio, jer ga Benfica odbija isplatiti.

Švedski klub je poslao službenu pritužbu FIFA-inom odboru za status igrača, koji još nije poslao svoj odgovor. Argument portugalskog prvaka je da je prvobitni ugovor s Vasterasom istekao nakon što je mladi nogometaš 2015. godine potpisao novi ugovor, no u Vasterasu su odlučni u potrazi za svojim novcem i spremni su ići i na sud kako bi do njega došli, ako slučaj prije u njihovu korist ne riješi FIFA.

Naravno, postoji i šira slika - ako FIFA presudi u korist Benfice, brojni slični ugovori između velikih i malih klubova mogli bi propasti jednostavnim potpisivanjem novog ugovora između igrača i njegovog novog kluba.

Kao što kaže odvjetnik Lars Nilsson, koji zastupa Vasteras: "Ovo nije samo pravno pitanje, nego i moralno i etičko pitanje. To je tužno za mali klub koji ovisi o ovom novcu, ali to je tako kad se mali klubovi moraju boriti s velikima."

Nilsson očekuje kako će FIFA presuditi u korist Vasterasa, iako je razočaran činjenicom da Odboru za status igrača treba toko vremena kako bi poslao svoj odgovor na žalbu švedskog kluba. On je ovom FIFA-inom tijelu poslao dokumentaciju prije četiri tjedna, no krajem prošlog tjedna ona još nije bila proslijeđena Benfici.

"Prilično sam razočaran. FIFA još uvijek nije poslala našu primjedbu Benfici i tražila od njih odgovor. Obećali su da će to napraviti u vrlo kratkom vremenu, ali što to točno znači je na svakoj osobi da procijeni. Obično odgovaraju u roku od dvadesetak dana, ali to bi se moglo i odužiti ako Benfica bude imala legitiman razlog za to." kaže Nilsson.

No, iz Benfice, koja nije bila u kontaktu s čelnicima Vasterasa otkako su odbili platiti račun u iznosu od 250.000 eura, ponovno tvrde kako nemaju namjeru platiti ono što su potpisali u ugovoru.

"Vasteras je nepovratno na Benficu prenio sva prava na registraciju igrača od 18. lipnja 2012. godine. Klauzula broj 6 spomenutog ugovora između dva kluba govori kako igrač Victor Nilsson i njegov pravni zastupnik ulaze u sportski radni odnos s SL Benficom od 18. srpnja 2012. do 30. lipnja 2015." kaže glasnogovornik portugalskog prvaka.

Iz Benfice, u osnovi, žele reći kako je inicijalni ugovor između dva kluba prestao važiti, jer je Lindelöf potpisao novi ugovor s njima.

Dopredsjednica Vasterasa Christina Liffner kaže kako su dobili potporu od švedskog nogometnog saveza, koji je bio supotpisnik prvobitnog ugovora o transferu potpisanog prije pet godina, te se nada kako će slučaj biti uskoro riješen.

"Plašim se da bi moglo potrajati i godinu-dvije dana prije nego što odluka bude donesena. To je vrlo loša situacija za nas, jer smo mi mali klub i treba nam taj novac." kaže Liffner, dodavši: "Zapravo su oni nama trebali isplatiti taj novac bez da mi to uopće tražimo. Ali, kad smo im poslali račun, oni su jednostavno odbili platiti. Oni su rekli kako naš ugovor s njima više ne važi, ali nakon razgovora s brojnim odvjetnicima i ekspertima, mi smo uvjereni da vrijedi."

Ovaj novac bi Vasteras oslobodio dugova, koji im trenutno onemogućavaju napredovanje u višu ligu. Pravila u Švedskoj kažu kako nijedan klub koji ne može dokazati kako je u prethodnom razdoblju ostvario financijsku dobit ne može preći u višu ligu. Oni su ove sezone završili kao šestoplasirani u Division One Norra (trećoj ligi), nakon što su poslije jedne sezone ispali iz Superettan lige.

Benfica je nedavno objavila financijski izvještaj koji navodi kako im je godišnji prihod iznosio 126 milijuna eura, što ih prema Deloitteu čini 26. najbogatijim klubom na svijetu. Klub koji je 35 puta osvajao naslov prvaka Portugala vrijedi gotovo pola milijarde eura, a nekoliko članova njihove prve momčadi zarade više u mjesec dana nego što iznosi godišnji prihod Vasterasa (660.000€).

"Mi smo mali klub. Vraćanje naših dugova je od ključnog značaja, jer moramo poslovati pozitivno kako bismo se mogli plasirati u višu ligu. Taj novac nam ne bi služio za kupovanje novih igrača, nego za balansiranje naših računa." kaže Liffner.

U budućnosti bi moglo doći i do novih žalbi ako Benfica odluči prodati Lindelofa, jer u inicijalnom ugovoru postoji i klauzula po kojoj Vasterasu pripada određeni postotak od prvog sljedećeg transfera. U siječnju ove godine je Lindelöf bio blizu prelaska u Middlesbrough, ali transfer je propao iako su svi detalji bili dogovoreni. Nije jasno ima li to veze s ovim sporom između Benfice i Vasterasa.

Dvadesetdvogodišnji nogometaš, koji je ove godine postao i standardni član švedske reprezentacije, je s Benficom ugovorom vezan do lipnja 2020. godine, a njegova tržišna vrijednost značajno je porasla otkako je postao standardni član prve postave u momčadi trenera Ruija Vitorije..: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN