Johan Cruyff, jedan od najboljih nogometaša u povijesti, preminuo je danas u 69. godini života od posljedica raka pluća, koji mu je dijagnosticiran prije nekoliko mjeseci.


Najveće uspjehe u bogatnoj igračkoj karijeri Cruyff je ostvario kao član Ajaxa i Barcelone, ali i s reprezentacijom Nizozemske, s kojom je 1974. godine igrao u finalu Svjetskog prvenstva.

S Ajaxom je osvojio naslove prvaka Europe tri godine zaredom (1971., 1972. i 1973.), kao i šest naslova prvaka Nizozemske. U Barceloni je kao igrač proveo pet godina, osvojivši jedan naslov prvaka Španjolske i jedan Kup Kralja.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Tri je puta proglašavan najboljim nogometašem na svijetu, odnosno osvajačem nagrade Zlatna lopta, a smatra ga se i najboljim europskim nogometašem svih vremena.

U trenerskoj karijeri je vodio Ajax od 1985. do 1988. godine, osvojivši dva naslova prvaka Nizozemske i Kup Europskih Kupova 1987. godine, da bi sljedećih osam godina proveo na klupi Barcelone, s kojom je 1992. godine osvojio prvi naslov prvaka Europe za taj klub. Četiri godine zaredom je Barcelona pod njegovim vodstvom osvajala naslov prvaka Španjolske. Bio mu je to ujedno i posljednji trenerski posao, nakon čega se posvetio organizaciji omladinske škole i seniorskog pogona u Ajaxu.