U tjednima pred finale Lige prvaka 2013. godine na putu prema londonskom Wembleyu postavljen je veliki bilboard na kojem su riječi El Clasico prekrižene i zamijenjene riječima Der Klassiker. Bila je to poruka prikladna za trenutak kad su se dva njemačka kluba izdignula iznad ostatka Europe i svoju borbu za domaće titule preslikala i na europsku scenu.


Nakon desetljeća traženja pravog puta, njemački su klubovi konačno ponovno bili na vrhu. U tom trenutku, naziv Der Klassiker je ušao u redovnu upotrebu u europskom nogometu. Postao je naziv koji su ljubitelji nogometa širom kontinenta povezivali s dvobojem minhenskog Bayerna i dortmundske Borussije. Fraza je čak dobila svoju vlastitu stranicu na Wikipediji za englesko govorno područje.

Čak i sada, kad je Borussia Dortmund na sredini ljestvice, a Bayern suvereno plovi prema novom naslovu prvaka, ushićenost oko ovog derbija nije splasnula. Subotnji derbi između ove dvije momčadi u Dortmundu čeka se jednako nestrpljivo kao i uvijek. Magazin FourFourTwo na svojoj naslovnici ima Jürgena Kloppa, za Bild dvoboj najavljuje Jupp Heynckes... svi najavljuju utakmicu kao najveći njemački derbi. Der Klassiker.

Sve je to gotovo dovoljno da čovjek zaboravi kako je sve do 2013. godine ovaj derbi bio zapravo samo jedan od nekoliko njemačkih dvoboja za koje je u jednakoj mjeri korišten naziv Der Klassiker. U različitim razdobljima, taj su naziv nosili dvoboji Bayerna i Hamburga, Werdera i Borussije Mönchengladbach. Većina ih se još uvijek tako naziva, ako to odgovara medijima u tom trenutku. Od svih Bayernovih izazivača u borbi za titulu, prošlih i sadašnjih, samo je dva kluba taj naziv zaobilazio - Wolfsburg i Bayer Leverkusen: dva kluba koja nogometna javnost čak ni na vrhuncu njihove moći nije nikada smatrala ravnopravnima onim najvećima.

Susret Dortmunda i Bayerna uistinu donosi poseban osjećaj. Nikad prije ni kasnije nisu se dva njemačka kluba sastala u finalu Kupa ili Lige prvaka. Tijekom devedesetih, kao i u posljednjih pet godina, ova dva kluba dominirali su Bundesligom i razvili veliko rivalstvo i na terenu i izvan njega. Zvijezde momčadi mijenjale su dresove (obično, iako ne uvijek, u korist Bayerna). Legendarni Oliver Kahn pokušao je 'prepoloviti' Stephanea Chapuisata, Neven Subotić 'osakatiti' Arjena Robbena... To je uvijek bilo žestoko rivalstvo.

Ali, najveće rivalstvo u Njemačkoj? Ne ako se pogleda šira slika. Upitajte većinu navijača Dortmunda s te slavne južne tribine i svi će vam reći kako im je pobjeda protiv Schalkea uvijek draža od one protiv Bayerna. Rivalitet između Hamburga i Werdera, na primer, ima dublje korijene od onoga između Bayerna i Dortmunda. Derbi između Kölna i Borussije iz Mönchengladbacha puno češće donosi nasilje.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Pa, zašto onda ovaj dvoboj iznenada ima toliki značaj, veći nego što su Bayerne utakmice protiv Werdera, Hamburga ili možda čak Mönchengladbacha ikada imale? Uzevši u obzir trenutnu rezultatsku situaciju Dortmunda, može se reći kako je rezultatska nadmoć Borussije Dortmund ispred Bayerna bila kraćeg vijeka od one Werderove, Hamburgove ili njezine imenjakinje iz Mönchengladbacha u nekim ranijim vremenima. Kloppove godine slave bile su samo posljednje poglavlje u životnom ciklusu Bundeslige, precizno cikličnog ekosustava u kojem Bayern dominira toliko nadmoćno da sam od sebe počne padati, sve dok ih neka druga momčad ne dostigne. Svijet tada proglasi kraj ere Bayernove dominacije. Bayern bude uvijeđen, malo redizajnira svoju momčad i ponovno dominira. I tako se situacija vrti ukrug, a jedini stalni akter uvijek je Bayern.

Jedini razlog zbog kojeg je Borussia Dortmund uspjela u onom kratkom razdoblju kad je ona bila ta koja je preskočila Bayern od svog rivaliteta s Bayernom stvoriti kontinentalni hit je, naravno, već spomenuto finale Lige prvaka iz 2013. S pravom, naravno, s obzirom na značaj te utakmice za njemački nogomet. Bila je sretna koincidencija i to što je ovo finale došlo upravo u vrijeme kad su Borussia Dortmund, Bundesliga i njemački nogometni savez krenuli u pravu medijsku ofanzivu na svjetske medije.

Te 2013. godine termin Der Klassiker je bio zlatna koka za medijske stručnjake u sjedištu Bundeslige. Generički termin koji je do tada korišten kako bi se opisala utakmica od velikog značenja u engleskom nogometu primijenjen je na dvoboj Bayerna i Dortmunda na isti način kako se u Španjolskoj koristi El Clasico za dvoboje Real Madrida i Barcelone. U jednom koraku, Der Kassiker je postao dvoboj Bayerna i Dortmunda i svijet je to spremno prihvatio.

Isti stručnjaci za marketing povukli su sličan potez prema međunarodnoj publici i prošle godine. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva, njemački nogometni savez je svoju pobjedničku reprezentaciju nazvao Die Mannschaft. Bio je to potez usmjeren na strane ljubitelje nogometa. Nitko u Njemačkoj svoju nacionalnu reprezentaciju ne naziva Die Mannschaft. Čak ni Njemci nisu toliko nemaštoviti da bi svojoj reprezentaciji dali nadimak 'Momčad'.

Nema ništa loše u korištenju medija za promociju samo po sebi. Stručnjaci za medije samo rade svoj posao. Nije pogrešno nazivati njemačku reprezentaciju 'Die Mannschaft', niti je pogrešno nazivati susret Bayerna i Borussije Dortmund Der Klassiker. Sutrašnja utakmica u Dortmundu može doista biti zabavna, emocijama nabijena nogometna utakmica. Ali, ona na kraju neće imati praktički nikakvog utjecaja na bundesligašku sezonu. Malo je toga što bilo koja od dvije momčadi uopće može dobiti u ovoj utakmici, osim toga što ćemo vidjeti kako će se Bayern nositi sa svojim izostancima ili može li Borussia Dortmund vratiti svoj pobjednički duh po stoti put ove sezone, samo da bi dva tjedna kasnije izgubila od nekog novog Paderborna.

Uz napadački potencijal obiju momčadi, trenutno komičnu igru obrane Borussije i Bayernove tradicionalne posrtaje sredinom proljetnog dijela sezone, bit će to zanimljivih devedeset minuta. Ali dok je jedna momčad zbunjena i na desetom mjestu ljestvice, a druga praktički već priprema proslavu naslova prvaka, teško je reći da je ovo vrhunac sezone. Možda ovog puta, jednostavno ne treba vjerovati ushićenju.

{adselite}