Čelnici četiri velika engleska kluba, Arsenala, Manchester Uniteda, Liverpoola i Tottenhama zaprijetili su zajedničkim pravnim akcijama ukoliko čelni ljudi engleskog nogometa ne osiguraju da se svi klubovi, misleći tu ponajprije na Manchester City i Chelsea, drže pravila UEFA-inog financijskog fair playa.


Većinski vlasnik Liverpoola John Henry je još prilikom kupovine kluba rekao kako je svoju odluku o kupovini kluba 2010. godine donio dijelom i na osnovi saznanja kako će financijski fair play biti uskoro uveden i tako omogućiti pravedniju utrku za trofeje. Henry je dvojio o tome kupiti klub ili ne kad ga je jedan od komercijalnih direktora njegove tvrtke Joe Januszewski obavijestio kako je vrijednost kluba porasla zbog pravila FFP-a, koja bi trebala spriječiti stvaranje velikih gubitaka i njihovo pokrivanje od strane bogatih vlasnika, koji na taj način omogućuju ogromne plaće igračima u svojim klubovima.

Henry je u svom prvom susretu s novinarima nakon kupovine Liverpoola izjavio kako nije važno to što nema 'Sheikh' ispred svog imena, jer će FFP svima omogućiti ravnopravnu utrku. Kad mu je rečeno kako će Manchester City, Real Madrid i još neki naći načina da zaobiđu FFP, odgovorio je: "Vi ste cinični. Ako su pravila FFP-a smiješna ili nisu tako snažna, zašto je vrijednost svih transfera prošle godine pala za 25%? Klubovi se moraju prilagoditi novim pravilima." Njegov interes za kupovinu Liverpoola bio bi, prema njegovom vlastitom priznanju, manji da nije bio uvjeren u trenutačno uvođenje tih pravila.

Arsenalov model poslovanja u potpunosti je zasnovan na sličnim pretpostavkama.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Cityevih 120 milijuna eura gubitaka u prošloj financijskoj godini dovelo je taj klub pred težak izazov kako bi bio u skladu s pravilima FFP-a, koja omogućavaju gubitke do 45 milijuna eura prošle i ove sezone. City je u svom financijskom izvješću naveo 'prodaju intelektualnih prava' kao izvor zarade od 16 milijuna eura, čime su stigli nešto bliže željenim brojkama. Iz tog kluba još nisu objasnili što predstavlja prodaja intelektualnih prava, jednako kao što ni iz Chelsea nisu objasnili što predstavlja njihovih 23 milijuna eura 'izvanredne dobiti', koju su naveli u prošlog tjedna objavljenom financijskom izvješću.

Te čudne brojke ilustriraju s kakvim se minskim poljem UEFA susreće u pokušaju provođenja vlastitih pravila i zadovljavanja onih klubova koji se tih pravila doista drže. Eklatantan primjer pokušaja 'legalnog' zaobilaženja pravila FFP-a je novi marketinški ugovor koji je Paris Saint-Germain potpisao s katarskom turističkom zajednicom, vrijedan dvostruko više od kompletnih prihoda tog kluba prošle sezone. Iako su i katarska turistička zajednica i vlasnik PSG-a Qatar Sports investments usko povezani s katarskom vladarskom obitelji, ukoliko UEFA ne uspije dokazati izravnu povezanost između tih kompanija, pariški klub neće doživjeti nikakve sankcije i u sljedećih pet godina će imati sigurne izvore financiranja kojima mogu dovesti igrače koje požele.

Vlasnik Liverpoola Henry je izrazio otvoreno nezadovoljstvo netransparentnošću sponzorskog ugovora Manchester Citya s aviokompanijom Etihad iz Abu Dhabija vrijednog pola milijarde eura, koja je isplatila svjetski rekordan iznos, iako u sedam godina svog postojanja niti jednu godinu nije završila s dobiti.

Iako su još daleko od poštivanja pravila UEFA-inog FFP-a, u Cityu su uistinu prepolovili svoje gubitke u odnosu na godinu dana ranije, te se nadaju kako će na taj način odobrovoljiti čelnike UEFA-e i izbjeći sankcije.

U nastavku su navedeni iznosi koje je šest najvećih europskih klubova potrošilo i zaradilo na tržištu igrača od 1. rujna 2008. godine, kad je Manchester City kupljen od strane Abu Dhabi United grupe:

 

Klub Troškovi
(milijuna eura)
Prihodi
(milijuna eura)
Gubitak/Zarada
(milijuna eura)
Manchester City 620 150 - 470
Chelsea 398 95 - 303
Liverpool 290 245 - 45
Tottenham 242 224 - 18
Manchester United 237 170 - 67
Arsenal 169 202 + 33