Nakon što je engleska sudačka organizacija u posljednje dvije sezone bila pod velikom paljbom zbog poništavanja niza golova uslijed minimalnih zaleđa koja napadačima nisu donosila nikakvu stvarnu prednost, prvi čovjek ove organizacije Mike Riley je najavio promjene koje će ići u korist napadačima i ubrzati proces donošenja odluka.


Suci će prilikom korištenja VAR tehnologije odustati od 'forenzičkog' pristupa procjenjivanja je li napadač u zaleđu ili ne i priznavati golove koji su postignuti nakon situacije u kojoj je jedan dio napadačevog tijela bio u minimalnom zaleđu, ili kao što je Riley slikovito opisao - neće se suditi zaleđe u slučajevima kad su napadačev nos ili nokti na prstima bili u zaleđu.

U praksi to znači da će linije koje se povlače na tv ekranu, prilikom donošenja odluke je li bilo zaleđe ili ne, biti deblje, čime će se izbjeći poništavanje golova zbog milimetarskih zaleđa, ali i situacije kad se neka pozicija provjerava po nekoliko minuta dok je igra u prekidu.

"U osnovi, želimo pristup koji će omogućiti igračima da igraju slobodnije i da igra bude tečnija. To znači da VAR tim neće intervenirati za trivijalne prijestupe i ti prekidi će biti rjeđi nego prošle sezone. Uveli smo institut 'sumnje u korist napadača', što znači da ćemo i dalje imati isti proces kao i prošle sezone, ali sada ćemo koristiti deblje linije na tv ekranu.

Efektivno, ono što smo napravili jeste da ćemo vratiti dvadesetak golova igri koji su prošle sezone poništeni zbog zaleđa korištenjem pretjerane forenzičke tehnike. Dakle, ako su igraču nos ili nokti na prsima u zaleđu, to više neće biti suđeno." objasnio je Riley.

Svoje smjernice je donekle promijenila, ili bolje reći pojasnila, i FIFA, koja je objavila kako je rame posljednji dio tijela koji će se uzimati u obzir prilikom suđenja zaleđa, dok se položaj ruke neće gledati.

Riley je najavio i promjene u procjeni dodjeljivanja penala, nakon što ih je prošle sezone u Premier ligi dosuđeno rekordnih 125.

Tako će suci u predstojećoj sezoni prije dodjeljivanja penala zbog prekršaja morati ustanoviti ne samo je li bilo kontakta između napadača i obrambenog igrača, nego i je li posljedica tog kontakta dovoljno značajna da se dosudi jedanaesterac, kao i je li igrač iskoristio kontakt kako bi izborio penal.

"Nije dovoljno samo reći, 'Da, bilo je kontakta'. Sami kontakt je samo jedan od elemenata koje će suci trebati gledati. Ako imate jasan kontakt, koji ima posljedicu, to je prekršaj, ali ako imate bilo kakve sumnje to vjerojatno neće biti jedanesterac. Ono što želimo jeste da penali budu suđeni samo nakon pravih prekršaja, a ne nakon svakog najmanjeg kontakta koji je netko do sada koristio kako bi izborio penal."

Promjena će biti i u slučaju često osporavanog pravila vezanog za igranje rukom u napadu koje je dovelo do gola. Naime, u slučaju da je netko od igrača momčadi koja napada slučajno igrao rukom u akciji koja je dovela do gola, gol će biti priznat.

Posljednja promjena, kad je primjena VAR tehnologije u pitanju, odnosi se na prikazivanje procesa donošenja odluke u TV prijenosu. Taj se proces više neće prikazivati, jer u Premier ligi smatraju kako je dijeljenje snimki i slika ekrana u situacijama kad su odluke bile dvojbene dovodilo do nepotrebnih rasprava i negativnosti.