Osmi po veličini brazilski grad, Curitiba (portugalski izgovor: [kuritibɐ]), ugostit će četiri utakmice skupnog djela natjecanja Svjetskog nogometnog prvenstva. Grad s oko 1.8 milijuna stanovnika proteže se na 430 kvadratnih kilometara i jedan je od mirnijih velikih brazilskih gradova.

 

Središte države Parana već desetljećima je dom brojnih europskih iseljenika i proglašen je jednim od najugodnijih velikih latinoameričkih gradova za život.


Curitiba je svojevrsno urbano čudo i u smislu svijesti ljudi za okoliš. Naime u gradu postoji 16 velikih parkova, 14 šuma s uređenim šetnicama, preko tisuću zelenih povšina (posebno se ističu botanički vrtovi) koje stvaraju sklad s ostatkom grada. Neki grad proglašavaju najbolje uređenim gradom na svijetu a dobio je i nadimak „Zeleni grad“ jer je umjetnost prirode u gradu dio ponude za posjetitelje.


Curitiba je poznata kao mjesto u kojem je od 1973. počeo jači razvoj gospodarstva. Privukli su mnoge proizvođače vozila kao Renault, VW i Audi.


Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2010. godine u Curitibi je većinsko žensko stanovništvo s "premoći" od 52:48 u postocima, jaku europsku zajednicu čine Ukrajinci, Portugalci, Poljaci, Talijani i Nijemci, a država Parana i posebice Curitiba ističu se i po tome što imaju prilično jaku japansku zajednicu s više od 20 tisuća japanskih useljenika.


Za sve koji požele posjetiti središte države Parana, osigurana je posebna linija za posjetitelje s mnoštvom vozila za skupna razgledavanja koja se zaustavljaju kod svakog zanimljivog odredišta. Ljubiteljima online klađenja preporučujemo iskoristiti bet365 bónuszkód.


Brazil se često promatra pogledom koji uključuje siromaštvo i preko njihovih karnevala. Curitiba razbija te predrasude. To je grad s najviše visokoobrazovanih Brazilaca. A u cijeloj pokrajini Parana nalaze se čak 183 sveučilišta stoga takav podatak i ne čudi, a knjižnice u Curitibi bilježe uvjerljivo najveće posjete u cijelom Brazilu.


Iako je Curitiba već danas jedan od najugodnijih brazilskih gradova za život, u nju se neprestano ulaže nov napor za poboljšanje razine životnog okruženja i općih uvjeta u društvu. Vodeće tamošnje sveučilište daje mogućnost studentima da na svakodnevnoj osnovi sudjeluju u poboljšavanju nacrta svog grada kroz prijedloge i zamisli koje se onda razmatraju. Tako da na neki način svi sudjeluju u osmišljavanju prostora u kojem žive. Curitiba je otvoren grad za doseljenike koju lako prihvaćaju nova pravila koja su ista za sve i na neki način stroga ali nisu gruba. Prigradska naselja i predgrađa se prelijepo stapaju s gradom gdje se vodi računa o svakom detalju.


Stadion na kojem će se odigrati četiri utakmice po skupinama Svjetskog prvenstva je Arena de Baixada, dom Atletico Paranaensea i jedan od rijetkih brazilskih stadiona u stopostotnom vlasništvu kluba koji na njemu igra.
Curitiba je još od početka, kada su Brazilci tek počeli razmišljati o organizaciji SP-a, bila među ponuđačima domaćinstva za nekoliko utakmica, no radovi na samom stadionu nisu tekli dobro i ove godine je umalo došlo do neugodnosti kad je Arena de Baixada skoro ispala s liste stadiona na kojima će se igrati SP.


Naravno, kao i u dobrom dijelu Brazila, radovi su kasnili i Fifa je stavila Curitibu na led te poslala posebnu radnu skupinu za provjeru ispravnosti i napretka radova s ciljem konačne odluke, hoće li Arena de Baixada biti prekrižena.


Radovi na stadionu bili su u potpunosti zaustavljeni u listopadu prošle godine kada je ustanovljen niz kršenja sigurnosnih uvjeta. Ipak, izvođači radova uspjeli su riješiti dio problema i radovi su nastavljeni te je u veljači Fifa dala zeleno svjetlo Curitibi i ostavila je među domaćinima SP-a.


Prvi puta se izgradio 1914. mijenjajući čak i ime (2005. japansko poduzeće Kyocera je otkupilo prava na naziv pa je stadion nosio ime „Kyocera Arena“).


Inače, stadion je rušen i obnavljan u više navrata, a 1999. godine izvedeni su najveći zahvati i od onda je smatran jednim od najudobnijih i najmodernijih brazilskih stadiona. Za potrebe Svjetskog prvenstva izvedeni su veliki zahvati, uređene su VIP zone, postavit će se u potpunosti nove sjedalice te je stadion natkriven pomičnim krovom. Osim toga, kapacitet je povećan s 30 tisuća na 44 tisuće mjesta.


Multifunkcionalna Arena s nekoliko različitih borilišta u svom sklopu ipak polako poprima obrise stadiona kakav se očekuje.


Stadion nosi naziv i po Joaquim Americo Guimaraesu, koji je bio velika mecena u to vrijeme i veliki poduzetnik. On je osnivač samog kluba koji će kasnije prerasti u Atletico Parana. Bio je sin brazilskog časnika i kasnije se istaknuo u državnom gospodarstvu. Studirao je u Curitibi, Rio de janeiru, Montevideu i Buenos Airesu.
Joaquim Americo je u nasljeđe mnogo toga ostavio svojoj djeci (Iva, Murat, Remy, Hebe, Junot i Ney) čiji potomci danas imaju jake veze s Atleticom.


Na stadionu koji nosi ime ovog velikog čovjeka i „hramu ljubavi“ za nogomet kako ga od milja zovu navijači Atletico Parane će igrati:


Iran - Nigerija
Honduras - Ekvador
Australija - Španjolska
Alžir – Rusija


Broj mjesta danas: 43.000
Cijena obnove: oko 180 milijuna dolara
Duljina travnjaka: 105 m
Širina travnjaka: 68 m


Autor: Dalibor Zovko