ceški “Derby S”, dvoboj izmeðu dva najpopularnija praška kluba Sparte i Slavie, igra se od ožujka 1896. godine, kada je utakmici u kojoj nije bilo golova svjedocio samo 121 gledatelj sa placenim ulaznicama.

115 godina kasnije Sparta je i dalje na vrhu, klub su sa najviše navijaca u zemlji, a oslanjaju se na bogatstvo obitelji Rezes, što im omogucuje da stvore najbolje uvjete za razvoj svojih talenata, ali i za kupovinu onih najvecih.

U razdoblju prije Drugog svjetskog rata Sparta je bio klub za koji je navijala radnicka klasa, a u komunistickom post-ratnom razdoblju bili su miljenici vlasti, koje su Slavijine intelektualce uvijek promatrale sa sumnjom.

Slaviji je oduzeto ime, njihovi najbolji igraci i naslov jesenjeg prvaka iz 1948. godine, oko kojeg se i danas vode sukobi. U svibnju 1996. godine, dok je njihov vratar heroj sa Svjetskog prvenstva 1934. godine Frantisek Planicka umirao u svom krevetu, Slavija je osvojila svoj prvi naslov prvaka nakon pedeset godina.


Utakmice izmeðu ova dva vjecna rivala ne pobuðuju onakvo neprijateljstvo poput susreta gradskih suparnika u Glasgowu ili Rimu, a obilježava ih tradicionalno puhanje u trokutaste trube poznate pod imenm 'tralalak'. Posjeta na utakmicama ceške lige je prilicno mala, a unatoc tome što na dan utakmice teku rijeke piva, problema najcešce nema.

Gradski derbiji su cesti, jer su tu osim Sparte i Slavie još tri kluba iz Praga: Dukla, Viktoria Zizkov i Bohemians 1904.


Stadioni


Dukla: Stadion Juliska


Stadion Juliska sa atletskom stazom i jednom natkrivenom velikom tribinom, te okružen manjim nenatkrivenim tribinama, ima kapacitet od 28,500 mjesta. Od toga je 4560 mjesta sa postavljenim sjedalicama, dok najveci dio natkrivene tribine zauzimaju mjesta na klupama.

Nakon što je Dukla protekle sezone izborila povratak u društvo najboljih, ceški nogometni savez je uvjetovao davanje licence za ovaj stadion, koji je inace u vlasništvu ministarstva obrane, postavljanjem grijanja ispod travnjaka, te još  2270 sjedalica, što ce biti obavljeno ove jeseni.

Ovaj nekadašnji klub ceške vojske nekada je bio puno uspješniji, a u prvu ligu se vratio nakon punih sedamnaest godina. Devedesetih godina pravo na ime Dukla kupio je poduzetnik Bohumir Duricko. Njegov novi klub najprije je postao FC Dukla, pa je preselio u Pribram i nazvao se Dukla Pribram, zatim FK Marila Pribram, a danas se zove 1FK Pribram, igra na stadionu Na Litavce u Pribramu i clan je prve ceške lige od 2007. godine.

Na stadionu Juliska nastavio je igrti klub imena Dukla Dejvice, u žuto-crvenim bojama Dukle, koji je 2007. godine preuzeo poziciju drugoligaša Jakubcovice, a nakon što se ove godine vratio u prvu ligu, ponovno je vratio ime Dukla Prag.Sparta: Generali Arena
Spartina Generali Arena je najbolji stadion u ceškoj. Poznat i pod tradicionalnim imenom Letna, to je moderan i kompaktan stadion, kapaciteta 21.000 mjesta.

Njegovo tradicionalno ime potjece od parka koji ga okružuje. Spartin stadion nalazi se na ovom lokalitetu još od osnivanja kluba u devedesetim godinama devetnaestog stoljeca, a renoviran je 1994. godine, kada je lokalni arhitekt Kyril Mandel dizajnirao cetiri tribine koje se nalaze u neposrednoj blizini travnjaka.

Domaci navijaci uvijek su smješteni iza južnog gola, a gostujuci na suprotnoj strani.Strahov: Evzena Rosickeho Stadium
Ogromni Strahov stadion nekada je na komunistickim sletovima mogao primiti preko 200.000 ljudi, a sada se koristi uglavnom za organiziranje koncerata i konstatno se govori o njegovom renoviranju. Kompleks služi i kao terning centar za Spartu, cija druga momcad igra svoje drugoligaške utakmice na obližnjem Evzena Rosickeho stadionu, na kojem je Sparta privremeno igrala osamdesetih godina, te od 2000. do 2008. Jedno vrijeme je tu igrao i Bohemians, nekada poznat pod imenom FC Strizkov.Zizkov: FK Viktoria Stadion
Nakon uspješnog razdoblja izmeðu dva svjetska rata, Viktoria Zizkov je oživjela nakon novcane injekcije 1989. godine, nakon cega su iznenadili i neke europske velikane.

Nakon financijskoj skandala zbog kojeg su izbaceni iz lige, vratili su se u društvo najboljih ovog ljeta.

Njihov stadion kapaciteta 5.600 mjesta nalazi se u radnickoj cetvrti Praga poznatoj pod imenom Zizkov.Bohemians: Dolicek
Ovaj stadion je originalni dom kluba Bohemians 1905, koji sada svoje utakmice igra na Slavijinoj Synot Tip Areni, jer Dolicek ne udovoljava sigurnosnim kriterijima lige.


Prica o dva Bohemiansa

Klub Bohemians 1905 je oživljen od strane vlastitih navijaca nakon što je ispao iz lige 2005. godine. Nakon financijske krize zbog koje je klub ispao i u trecu ligu, prava na ime kluba su prodana klubu FC Strizkov, koji se nazvao Bohemians Praha. Bohemians 1905 je vratio svoj prvoligaški status 2007. Drugi Bohemians je ispao iz lige 2010. godine i sada igra u drugoj ligi.Slavia: Synot Tip Arena
Slavia svoje domace utakmice igra na novom, modernom stadionu kapaciteta 21.000 mjesta, izgraðenog na temeljima srušenog Eden stadiona 2008. godine, a ime je dobio po sponzoru.

Ovaj stadion ce biti domacin europskog Superkupa 2013. godine, a povremeno svoje utakmice na njemu igra i ceška reprezentacija.

Radi se o stadionu sa natkrivenim tribinama i bez atletske staze, koji pruža pravu nogometnu atmosferu.