Europska nogometna federacija UEFA danas je objavila detaljan distribucijski plan novčanih nagrada za nastupe klubova u europskim natjecanjima za ciklus od 2015. do 2018. godine, koji predviđa veću zaradu za klubove.


Iznos novca koji će biti podijeljen klubovima koji izbore europska natjecanja, ali kroz fond solidarnosti i svim ostalim klubovima, značajno je uvećan u odnosu na prethodni ciklus od 2012. do 2015. godine.

Naravno, Liga prvaka i dalje će donositi znatno više novca od Europa lige. Preciznije, taj će omjer biti 3.3:1 u korist Lige prvaka, i to fiksno, s obzirom da će se novac od sada slijevati u jednu blagajnu i iz nje distribuirati klubovima, dok su u prethodnom ciklusu prihodi od dva natjecanja razdvajani i u skladu s tim dijeljeni klubovima kroz dva odvojena distribucijska kanala. Prosječno je u tom ciklusu omjer u korist Lige prvaka bio 4.3:1.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Liga prvaka


Procjenjuje se kako će prihodi od Lige prvaka po sezoni u sljedećem ciklusu iznositi milijardu i 257 milijuna eura.

Klubovi koji se plasiraju u posljednji krug kvalifikacija će među sobom podijeliti 50 milijuna eura: 2 milijuna eura će pripasti pobjedniku, a 3 milijuna eura poraženom u posljednjem kolu doigravanja za grupnu fazu natjecanja.

Iznos od milijarde i 207 milijuna eura, koji će biti na raspolaganju klubovima od grupne faze do kraja natjecanja će biti podijeljen na fiksni dio i dio zarađen od marketinga. Međutim, marketinški dio će biti smanjen s 45% na 40% od ukupnog iznosa, dok će u skladu s tim fiksni dio biti povećan na 60%.

Fiksni iznos (724 milijuna eura)

Svaki od 32 kluba u grupnoj fazi natjecanja će za taj plasman dobiti 12 milijuna eura. Povrh toga, postojat će i dalje bonusi u ovisnosti o rezultatima: 1.5 milijun eura za pobjedu i pola milijuna eura za svaki remi u grupnoj fazi, ili da bude lakše - pola milijuna eura za svaki osvojeni bod u grupnoj fazi.

Klubovi koji se plasiraju u osminu finala dobit će po 5.5 milijuna eura, četvrtfinalisti po 6 milijuna eura, a polufinalisti po 7 milijuna eura. Pobjednik Lige prvaka će dobiti 15 milijuna eura, a poraženi finalist 10.5 milijuna eura, uz podjelu prihoda od ulaznica za finalni susret.

Osvajač Lige prvaka će tako moći zaraditi 54.5 milijuna eura, ne računajući pri tome eventualnu zaradu u slučaju da je igrao kvalifikacije, kao ni dio od marketinga, koji također nije zanemariv.

K tome, osvajač europskog Superkupa za 2015. godinu može očekivati zaradu od 4 milijuna eura, a poraženi 3 milijuna eura.

Prihodi od marketinga (482.9 milijuna eura)

Iznos od marketinških prihoda bit će distribuiran proporcionalno vrijednosti televizijskog tržišta s kojeg klub dolazi i bit će podijeljen među klubovima koji dolaze iz pojedine države.

U skladu s postojećim sustavom, polovina iznosa koji predstavlja vrijednost svakog tržišta će biti podijeljena među klubovima na osnovu njihovih rezultata u prethodnoj sezoni domaćeg prvenstva, a druga polovina na osnovu broja odigranih utakmica u tekućoj sezoni Lige prvaka.

U svakom slučaju kad neku državu predstavlja više klubova, a jedan ili više njih su eliminirani u posljednjem kolu doigravanja, 10% prihoda koji pripadaju tom nacionalnom savezu će se podijeliti eliminiranim klubovima. Ovo je novost koja nije postojala u trenutnom sustavu.

Europa liga


Predviđa se kako će ukupni iznos novca za raspodjelu od grupne faze Europa lige pa nadalje u sljedećem ciklusu iznositi oko 381 milijun eura po sezoni, u odnosu na 233 milijuna eura u prethodnom ciklusu, što predstavlja značajno povećanje od 65%.

Ovaj iznos će biti distribuiran klubovima u omjeru 60:40 između fiksnog iznosa i marketinškog dijela, kao što je slučaj i sada.

Fiksni iznos (228.6 milijuna eura)

Svaki od 48 klubova koji se plasiraju u grupnu fazu Europa lige dobit će 2.4 milijuna eura. Povrh toga, svaki osvojeni bod u grupnoj fazi natjecanja honorirat će se sa 120 tisuća eura. Pobjednici grupa dobit će bonus od pola milijuna eura, a drugoplasirani u grupi 250.000 eura.

Momčadi koje se plasiraju u šesnaestinu finala dobit će po pola milijuna eura, momčadi koje izbore osminu finala po 750.000 eura, četvrtfinalisti po milijun eura, a polufinalisti po milijun i pol eura. Osvajač Europa lige će dobiti 6.5 milijuna eura, a finalist 3.5 milijuna eura, uz dodatni prihod od ulaznica za finalnu utakmicu.

Klub osvajač Europa lige tako po sezoni može zaraditi 15.31 milijun eura, ne računajući prihod od marketinškog dijela.

Prihodi od marketinga (152.4 milijuna eura)

Iznos od marketinških prihoda bit će distribuiran proporcionalno vrijednosti televizijskog tržišta s kojeg klub dolazi i bit će podijeljen među klubovima koji dolaze iz pojedine države.

U skladu s postojećim sustavom, polovina iznosa koji predstavlja vrijednost svakog tržišta će biti podijeljena među klubovima na osnovu njihovih rezultata u prethodnoj sezoni domaćeg prvenstva, a druga polovina na osnovu broja odigranih utakmica u tekućoj sezoni Europa lige.

{adselite}

Solidarna plaćanja za klubove koji se ne kvalificiraju u grupne faze natjecanja

Od ukupnih prihoda, 3.5% će biti podijeljeno klubovima koji budu sudjelovali u kvalifikacijama za bilo koje od dva natjecanja, osim onima koji se kvalificiraju u grupnu fazu Lige prvaka. To znači da će klubovima koji budu igrali kvalifikacije biti podijeljeno najmanje 78.6 milijuna eura, što u odnosu na 47.5 milijuna eura iz prethodnog ciklusa predstavlja povećanje od oko 60%.

Klubovi koji budu elimirani u prvoj fazi kvalifikacija dobit će 200.000 eura, oni koji ispadnu u drugoj fazi kvalifikacija će dobiti 300.000 eura, a oni koji ispadnu u trećem kolu kvalifikacija zaradit će 400.000 eura. K tome, svaki prvak svoje države koji se ne kvalificira u grupnu fazu Lige prvaka će dobiti 250.000 eura.

U Europa ligi ovaj će iznos biti nešto manji, ali samo u drugoj i trećoj fazi kvalifikacija, dok će iznos za prvo kolo biti isti kao i za Ligu prvaka: 200.000 eura. Klub koji ispadne u drugom kolu kvalifikacija dobit će 210.000 eura, u trećem kolu 220.000 eura, a u posljednjem kolu 230.000 eura.

 

Solidarna plaćanja za klubove koji se nisu kvalificirali za europska natjecanja

Ranije je klubovima koji se nisu kvalificirali za europska natjecanja putem njihovih nacionalnih saveza ili liga dijeljeno 6.5% od onoga što su zarađivali klubovi kroz Ligu prvaka. Taj će iznos sada biti 5% od ukupnog iznosa od oba natjecanja. To znači da će putem saveza ili liga ostalim klubovima biti podijeljeno 112 milijuna eura po sezoni, što je u odnosu na sadašnjih 82.4 milijuna eura povećanje za više od 35%.

80% ovog iznosa podijelit će se nacionalnim savezima ili ligama koje imaju najmanje jedan klub u grupnoj fazi Lige prvaka, dok će savezima/ligama bez predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka pripasti ostatak od 20%. Samo klubovi koji nisu nastupali niti u kvalifikacijama niti u grupnoj fazi bilo kojeg od europskih natjecanja imaju pravo na dio ovog novca.

K tome, ranije je iznos koji su dobivali pojedini savezi u potpunosti ovisio o vrijednosti njihovog televizijskog tržišta, dok će sada 60% novca biti ravnopravno podijeljeno svim europskim savezima, a ostatak od 40% će ovisiti o vrijednosti televizijskog tržišta, što će osigurati ravnomjerniju raspodjelu novca među europskim klubovima.