FIFPro, sindikat koji predstavlja profesionalne nogometaše širom svijeta danas će pokrenuti 'povijesnu' pravnu bitku protiv FIFA-e u nadi da će staviti izvan snage trenutni sustav transfera igrača i na taj način iz temelja promijeniti profesionalni nogomet.


Nakon što su ostali bez strpljenja zbog neuspješnih dugotrajnih pregovora s FIFA-om i UEFA-om oko reformi sustava transfera, kojima bi se bolje zaštitili sami nogometaši, odvjetnici FIFPro-a će danas u Briselu uložiti žalbu Europskoj komisiji.

Cilj FIFPro-a je u potpunosti ukinuti odštete prilikom transfera igrača i tako omogućiti igračima lakši prelazak iz kluba u klub, dok u isto vrijeme poštuju ugovore. Oni smatraju kako njihovi članovi, profesionalni nogometaši, imaju manju slobodu u kretanju od ostalih radnika u slučajevima kad klub može tražiti odštetu za igrača koji je pod ugovorom. Njihovi odvjetnici također planiraju dokazati kako je trenutni sustav transfera antikompetitivan, jer većinu moći stavlja u ruke nekolicini bogatih klubova koji si mogu priuštiti plaćanje skupih odšteta.

Njihov drugi cilj je u potpunosti ukinuti mogućnost posuđivanja igrača, postaviti ograničenja na veličinu momčadi i uvesti ograničenje na iznos novca koji se isplaćuje menadžerima.

"Što god da se dogodi, ovog je povijesni trenutak ne samo za FIFPro, nego i za profesionalni nogomet. Mi smo bili odgovorni za 'Bosmanovo pravilo', mi smo bili odgovorni za deklaraciju ciljeva iz 2001. godine. Tada smo smatrali da smo u dobroj poziciji, ali uslijedio je start s leđa na nas. Pokušali smo riješiti taj problem interno s FIFA-om i UEFA-om, ali 100% sam uvjeren da nam oni više nisu ostavili nikakvog izbora. Naviknut sam na pregovore tijekom cijele svoje karijere, kao predstavnik FIFPro-a i nizozemskog sindikata igrača, ali to je stiglo do kraja." rekao je generalni tajnik FIFPro-a Theo van Seggelen.

Odvjetnici FIFPro-a vjeruju kako će ova akcija rezultirati najvećim promjenama nakon Bosmanovog slučaja na tržištu igrača, za koje smatraju da je loše oblikovano i više nije u najboljem interesu igrača, navijača i klubova. K tome, uvjereni su kako ovakav sustav samo ojačava dominaciju najvećih klubova i oštećuje igru u cjelini.

"Ako dobijemo ovaj slučaj i Europska komisija to proglasi ilegalnim, bit će kao i ono što se dogodilo nakon Bosmana. Oni to moraju promijeniti. A ako to ne naprave, onda ćemo objaviti deklaraciju ciljeva, u kojoj će to morati promijeniti do određenog datuma." nastavio je Van Seggelen, referirajući se na slučaj iz 1995. godine, koji je zagarantirao igračima pravo prelaska u drugi klub nakon što im istekne ugovor.

U žalbi poslanoj na adresu ureda za konkurentnost Europske komisije, FIFPro navodi kako se ne poštuju određene odredbe europskih zakona dogovorene na osnovu nagodbe iz 2001. godine, te ta nagodba više nije u javnom interesu. Oni planiraju dokazati kako sustav transfera onemogućava konkurentnost, ali i krši europske zakone o slobodi kretanja i rada.

Komisija bi obluku trebala donijeti u razdoblju od šest do dvanaest mjeseci, a ako presudi u korist FIFPro-a, odvjetnici procjenjuju da bi trebalo između jedne i dvije godine pregovora kako bi se dogovorila nova pravila. FIFPro također tvrdi kako aktualni sustav transfera unosi nestabilnost, dok su manji klubovi prisiljeni prodavati svoje najbolje igrače kako bi preživjeli.

Također će ukazati i na novo istraživanje obavljeno pod vodstvom ekonomskog eksperta Stefana Szymanskog, koje pokazuje da argument o tome kako se sustavom transfera dio novca iz manjeg broja velikih prelijeva u veći broj manjih klubova više ne drži vodu.

"Sustav transfera, ovakav kakav je sada, donosi ograničenja nogometašima. Ta ograničenja imaju značajan učinak na financijsku i socijalnu dobrobit nogometaša i u teoriji i u praksi. Čak i ako bi bilo moguće opravdati ta ograničenja širom koristi za nogomet, i dalje je postoje dokazi da se te šire koristi materijaliziraju. Ali u stvarnosti, postoje bolji načini za ostvarenje tih ciljeva, kao što je to na Europskom sudu prije dvadeset godina u Bosmanovom slučaju objasnio odvjetnički ured Carl Otta Lenza." tvrdi Van Steggelen.

Stefan Szymanski na svojoj analizi od dvadeset stranica zaključuje: "Onako kako trenutno funkcionira, sustav transfera podržava dominaciju elitnih klubova osiguravajući da su oni jedini s takvom financijskom snagom koja im omogućuje kupovinu najboljih igrača. Stoga, kako trenutno funkcionira, sustav transfera nije samo nepošten prema igračima, nego i promovira suprotne ideje od onih koje bi trebao."


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Van Seggelen kaže kako je nemoguće biti određen o tome kako bi mogla izgledati budućnost, ukoliko odštete budu izbačene, ali tvrdi kako se oni najveći klubovi nemaju čega plašiti.

"Bez sustava transfera, najbolji igrači će i dalje igrati u najboljim klubovima. Ugovori će biti kraći. Ali to nije dovoljno. Stoga moramo pronaći alternativu koja će osigurati da to nema neželjen učinak. Također nam treba stabilnost - možete praviti ugovore na jednu, dvije, tri ili četiri godine. Može se reći da će biti jako tešku klubu ili igraču prekršiti ugovor."

Jedna vizija budućnosti bi ponudila 'zaštićeno razdoblje' u kojem ni klub ni igrač ne bi mogli raskinuti ugovor unutar prve dvije ili tri godine (ukoliko nema izvanrednih okolnosti). Nakon toga bi igrač mogao otkupiti ostatak svog ugovora i otići u drugi klub. Trajanje ugovora bilo bi ograničeno na, vjerojatno, četiri godine.

Ako bi se prihvatile i druge promjene, poput ograničavanja iznosa provizije menadžerima, ograničenja veličine momčadi, ukidanja sustava posudbi igrača, Van Seggelen tvrdi kako to i dalje ne bi uklonilo prednost najvećih klubova, ali bi učinilo da novac ne odlazi izvan nogometa i tako stvorilo veću stabilnost.

"Ako je menadžer taj koji odlučuje gdje će igrač igrati, jer će mu klub dati 20 milijuna eura, to je problem s kojim se moramo obračunati. Zbog toga moramo postaviti ograničenje na provizije posrednicima. U suprotnom biste stvorili drugi problem. O tome smo već razmišljali.

Morate razmišljati o broju igrača u momčadi - ne može Manchester City imati momčad sa 60 igrača - a moramo zabraniti i posudbe. To je logično. I riješiti se provizija za menađžere. To su točke o kojima moramo razmisliti."  

Van Steggelen također tvrdi i kako sve ove promjene na tržištu igrača trebaju ići ruku pod ruku s mjerama koje će poboljšati kompetitivnost u igri širom Europe.

"To je paket mjera - morate također obratiti pozornost i na distribuciju novca. Ja gledam na sve države. U Sloveniji je nogomet mal. Mi nismo u komunističkom okruženju u kojem svi trebaju biti jednaki. Proizvod u Engleskoj je fantastičan. Oni će i dalje imati najviše novca. To nije problem."

Do zastoja u pregovorima je, prema tvrdnjama FIFPro-a, stiglo zbog toga što su najveći klubovi željeli vezati nova pravila o garanciji isplaćivanja plaća - što je veliki problem u nekim manjim ligama - s ustupcima drugdje. FIFPro tvrdi kako nova pravila koja igračima garantiraju da će biti isplaćeni na vrijeme trebaju biti standard, a ne vezana sa širim pregovorima oko sustava transfera.

Studija FIFPro-a iz 2012. godine, provedena u dvanaest država, pokazala je kako 42% igrača ne dobiva plaću na vrijeme. Van Seggelen tvrdi kako se najveći europski klubovi nemaju čega plašiti u slučaju ukidanja odšteta za transfere, a da mali klubovi mogu puno dobiti time. On tvrdi kako će jedini gubitnici biti menadžeri i posrednici, koji izvlače novac iz nogometnog sustava. FIFA-ine vlastite brojke govore kako su provizije menadžerima u 2014. godini porasle na preko 200 milijuna eura.

"Mi nismo jedini koji se žale zbog smiješnog sustava prijelaznih rokova. Tu su i novinari, navijači. Svi shvaćaju da želite završiti sezonu s istom momčadi s kojom ste je započeli. Mi ne govorimo smiješne stvari." tvrdi Van Seggelen, i sam bivši nogometaš, koji kaže kako je podizanje ove tužbe prikladan način za obilježavanje pedesete godišnjice ove organizacije, te dodaje kako je stereotip o tome kako su nogometaši zabrinuti samo za svoju plaću i poziciju nepošten.

"Vrhunski igrači znaju u kakvoj su situaciji igrači u drugoj ligi. Oni znaju da su i oni mogli biti u takvoj situaciji. Solidarnost među igračima je nevjerojatna. Ja razgovaram s igračima iz čitavog svijeta, od Japana do Bolivije. Jedina razlika je među igračima je u tome što jedan posjeduje polovan bicikl, a drugi ima Ferrari. Svi igrači se moraju žrtvovati kako bi postali profesionalni nogometaši. Naši vrhunski igrači promoviraju FIFPro, oni su sretni što ih se bira u naših Top XI, sretni su što ih se tretira kao i sve ostale. Zbog toga su i vrhunski igrači iz Španjolske zahtijevali prije dvije godine da se isplate plaće igračima iz treće lige. Mi predstavljamo 60.000 nogometaša i jedinstveni smo." zaključio je Van Seggelen.