Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp kaže kako se protivi ideji o kreiranju europske Superlige, što je ideja koja se s vremena na vrijeme provuče kroz nogometnu javnost, a s kojom koketiraju najbogatiji europski klubovi.


Klopp je na tu temu za njemački list Kicker izjavio: "Nadam se da se ta Superliga nikad neće dogoditi. S obzirom na način kako sada funkcionira Liga prvaka, nogomet je sjajan proizvod, čak i kad je u pitanju Europa liga. Za mene je Liga prvaka sada Superliga, u kojoj ne završite uvijek igrajući protiv istih klubova. Naravno, financije su važne, ali zašto bismo kreirali sustav u kojem će Liverpool igrati protiv Real Madrida deset godina zaredom. Tko to želi gledati svake godine?"

Njemac je dodao i kako činjenica da UEFA i FIFA proširuju broj sudionika na svojim natjecanjima pokazuje da se ove organizacije plaše toga da ijedan dan prođe bez nogometa, ali predviđa kako će se publika na kraju zasititi zbog tolike dostupnosti nogometa.

On nije jedini vrhunski trener koji se protivi predloženoj Superligi, iako mnogi vjeruju kako je stvaranje Superlige neizbježno zbog sve većih razlika u financijskim mogućnostima između pojedinih europskih klubova i njhovih domaćih rivala.

Menadžer Kloppovog rivala Manchester Citya Pep Guardiola sličnog je mišljenja kao i on: "Ne slažem se s idejom Superlige. To će uništiti domaća prvenstva. Ako Barcelona i Real Madrid odu, tko će pratiti španjolsku ligu? U Engleskoj su ljudi u nogometu vrlo inteligentni, pa su stadioni puni i u četvrtim ligama. Oni neće dopustiti da lokalni nogomet umre."

Njemački list Der Spiegel je na osnovu dokumenata Football Leaksa objavio kako su i predstavnici Liverpoola 2016. godine prisustvovali sastanku o mogućem kreiranju Superlige zajedno s čelnicima Manchester Citya, Manchester Uniteda, Chelsea i Arsenala. U tim dokumentima se navodi kako bi tih pet premierligaških klubova zajedno s Bayernom, Paris Saint-Germainom, Juventusom, Milanom, Real Madridom i Barcelonom trebalo potpisati ugovor kojim bi postali osnivači Superlige, čime bi osigurali svoj ostanak u tom natjecanju bez obzira na rezultate na terenu. Njima bi se priključilo pet inicijalnih gostiju - Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma, pa bi liga imala 16 klubova.

Engleski sportski novinari Henry Winter iz Timesa i John Bennet iz BBC-a su među onima koji su se izjasnili protiv osnivanja Superlige nakon što su spomenuti dokumenti procurili u javnost.

"Europska superliga bez mogućnosti ispadanja za njezinih 11 osnivača već u početku ne bi imala sportskog integriteta, a da i ne spominjemo čistu pohlepu i aroganciju ideje. To je nešto poput zatvorenog privatnog kluba, a ne primjereno sportsko natjecanje. Nema rizika, nema drame, nema kredibiliteta. Ne hvala." napisao je tada Winter.

"Ne mogu zamisliti ni jednog nogometnog navijača koji ide na utakmice koji bi i za milijun godina poželio osnivanje Superlige. Ako se to ikad dogodi, možemo se svi pozdraviti s nogometom. Ovo nije računalna igrica, tu su godine povijesti, cijelo tkivo sporta." poručio je Bennet.

Iako je činjenica da Liga prvaka najviše pozornosti privlači zbog dvoboja među velikim europskim klubovima, relativno rijetko pojavljivanje takvih dvoboja je upravo ono što ih čini tako posebnim. Kad bi veliki klubovi konstantno igrali međusobno, i zanimljivost tih dvoboja bi s vremenom izblijedila.