Njemačka je škola nogometa posljednjih godina iznjedrila veliki broj sjajnih mladih vratara, a među onima koji će zasigurno obilježiti godine koje dolaze je dvadesetjednogodišnji vratar Mainza Loris Karius.


Bivši njemački reprezentativac i nekadašnji vratar Hamburga i Eintrachta iz Frankfurta, Uli Stein, vjeruje kako je Karius već sada vratar reprezentativne klase, te hvali njegovo sjajno postavljanje i autoritet na golu.

"Za Lorisa je u ovom trenutku najbolje da ostane u Mainzu i razvija se tu. U njegovim godinama je najvažnije imati priliku za igru, a ovdje on ima tu priliku." kaže trener vratara Mainza Kasper Hjumland.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Karius je prošlu sezonu započeo kao treći vratar Mainza, ali već do početka 2014. godine istisnuo je iz momčadi i Heinza Müllera i Christiana Wetkloa. Nastavio je napredovati i u studenom je upisao prvi nastup za U-21 reprezentaciju Njemačke.

Unatoč interesu bogatijih klubova, poput Borussije Dortmund, Herthe, Liverpoola i Arsenala, mudro je odlučio ostati u Mainzu, potpisavši novi ugovor, koji bi ga na Coface Areni trebao zadržati do 2018. godine. "Bila je to odluka iz srca." kaže o tome.

Konstantnost, samouvjerenost i visoka razina koncentracije glavne su odlike ovog mladog vratara, koji podjednako dobro reagira na visoke lopte unutar svog šesnaesterca, kao i u situacijama jedan na jedan s protivničkim napadačima.

Ponekad zna biti pomalo impulzivan i nesvjestan rizika u koji se upušta, no to je nešto što bi trebao popraviti s godinama i iskustvom, kao i distribucija lopte nogom, koju je značajno unaprijedio u posljednjih godinu dana, ali čini se kako se još uvijek ne osjeća najugodnije s loptom u nogama.

{adselite}

Tri stvari koje niste znali o Kariusu:

- Započeo je u omladinskim školama Ulma i Stuttgarta, da bi dvije sezone proveo u Manchester Cityu prije nego što je došao u Mainz. Još je uvijek u kontaktu s bivšim suigračima Joeom Hartom, Edinom Džekom i Mariom Balotellijem.

- Dok je odrastao, idol mu je bio bivši njemački reprezentativac i vratar minhenskog Bayerna Oliver Kahn.

- Bivši trener Mainza Thomas Tuchel jednom ga je prebacio u amatersku momčad jer nije trenirao s dovoljnim intenzitetom.