Bivši trener Wolfsburga i minhenskog Bayerna Felix Magath vjeruje kako su uspjesi Barcelone pod trenerskim vodstvom Pepa Guardiole daleko više rezultat kvalitete Lea Messija nego katalonskog trenera.


Njemac je to ustvrdio naglasivši kako Guardiola nakon odlaska iz Barcelone nije uspio osvojiti Ligu prvaka niti s Bayernom niti s Manchester Cityem.

Između 2008. i 2012. godine, Barcelona je igrala ponajbolji nogomet koji je svijet ikad vidio i u tom razdoblju osvojila niz trofeja, uključujući i dva pokala Lige prvaka. Ipak, Magath tvrdi kako nije Guardiola taj koji je glavni faktor iza tog uspjeha.

"Messi je bio taj koji je osvajao trofeje, a ne Guardiola. Bez njega Barcelonin sustav nikad ne bi funkcionirao tako uspješno kao što je to bilo pod Pepom." rekao je Magath za Bild.

Guardiola je osvajao domaća prvenstva sa svakim klubom u kojemu je radio, uključujući i Bayern, s kojim je tri puta osvajao Bundesligu u isto toliko sezona provedenih u tom klubu. Međutim, u Europi nije bilo pravog rezultata. Sličan problem sada ima i u Manchester Cityu, s kojim u četiri pokušaja nije uspio stići na vrh Europe, unatoč ogromnim financijskim ulaganjima u momčad. Magath smatra da je upravo Argentinac faktor koji Guardioli nedostaje nakon odlaska iz Barcelone.

"Da je njegov sustav funkcionirao, on bi davno osvojio Ligu prvaka s Bayernom ili Cityem. On je s Barcelonom osvajao Ligu prvaka jer je imao Messija, koji bi stupio na scenu i promijenio tijek igre."

Po Magathovom mišljenju, sustav igre koji Guardiola forsira nije previše zanimljiv oku neutralnog gledatelja: "Za gledatelja, posjed lopte i kruženje okolo s njom je jednostavno dosadno. To funkcionira samo ako imate igrače koji su tehnički superiorni."