Andrea Pirlo je više od jednog desetljeća kao igrač bio sudionik Lige prvaka, koju je dva puta i osvajao, a večeras će po prvi put u tom natjecanju sudjelovati kao trener, kad njegova momčad zaigra u gostima kod kijevskog Dynama predvođenog iskusnim Mirceom Lucescuom, čovjekom koji je Pirlu kao šesnaestogodišnjaku dao priliku za debitantski nastup.


Četrdesetjednogodišnji bivši veznjak je pomalo neočekivano ove sezone dobio priliku voditi jednu od najjačih momčadi na svijetu, s čijih je nekoliko članova i sam dijelio svlačionicu u igračkim danima. Nakon iskušenja u domaćem prvenstvu, sada ga čeka i najveća klupska pozornica, a tim povodom je dao intervju za službenu UEFA-inu internet stranicu.

Kako je trenirati igrače kao što su Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini i Leonardo Bonucci, s kojima ste zajedno vodili tolike bitke na terenu?
Sjajno je! Oni su me doista dobro dočekali. Možda im to nije bilo lako na početku, ali nakon nekoliko sati rada su shvatili i prihvatili da je moja uloga sada drugačija nego nekoliko dana ranije. Njihov odnos se promijenio brzo i lako. Odmah su me počeli zvati 'treneru', možda ispočetka sa smiješkom, ali brzo su se navikli na to. Oni mi mogu biti od velike pomoći, jer oni znaju što znači igrati za Juve. Oni znaju što znači pobijediti i znaju kako je raditi sa mnom, jer smo radili zajedno svih tih godina dok smo igrali skupa. Oni znaju kakav duh želim unijeti u ovu momčad, tako da će mi biti od velike pomoći ove sezone.

Kao igrač, bili ste poznati po svojoj smirenosti na lopti. Možemo li isti pristup očekivati i na klupi?
Definitivno je puno stresnije na klupi. Na terenu sam ja odlučivao što ću napraviti s loptom. S klupe mogu voditi momčad, ali drugi interpretiraju svoje uloge, tako da mi je teže kao treneru. Kad sam igrao, imao sam određeni stil, što je značilo da mogu biti više uključen i biti od ključnoj značaja na terenu. Sada to moram raditi s pozicije pored terena.

Često vas uspoređuju s Guardiolom zbog pozicije koju ste obojica igrali i zbog toga što ste ubrzo nakon igračke karijere postali treneri u velikim klubovima? Vidite li vi njega kao uzor?
Guardiola je primjer svima nama. On je jedan od najboljih. On je mladim trenerima koji žele promovirati određenu vrstu napadačkog nogometa dao primjer koju mogu slijediti. Svi mi imamo neke svoje ideje i svi ih trebamo pokušati ostvariti, ali on je definitivno uzor cijelom nogometnom pokretu. Sviđa mi se njegov stil igre: uvijek biti u napadu i upravljati igrom, uvijek biti u mogućnosti upravljati situacijom. To je ono što bi trebao biti i naš cilj u budućnosti.

Koji vas je od vaših trenera najviše inspirirao?
Imao sam tu sreću da sam radio s nekim sjajnim trenerim. Od Lucescua, koji je bio jedan od mojih prvih trenera u Bresciji, do Lippija, Ancelottija, Contea i Allegrija. Imao sam sreću da radim s nekima od najvećih trenera na svijetu i sretan sam zbog toga. Pokušat ću uzeti ponešto od svakog od njih.

Igrali ste puno puta kao igrač protiv Cristiana Ronalda i pobijedili ga u onoj slavnoj utakmici s Milanom rezultatom 3:0, kad ste pružili jednu od svojih ponajboljih izvedbi. Jeste li ikad i pomislili da biste mu jednog dana mogli postati trener?
Ne, nikad to nisam zamišljao, ali sretan sam što imam u momčadi tu ikonu svjetskog nogometa na raspolaganju, što ga mogu gledati kako trenira, kako igra. To mi predstavlja veliko zadovoljstvo, kao i za cijelu momčad. On sada s 35 godina radi isto kao što je radio i kad je bio mlad igrač, s istom strašću prema nogometu svakog dana. On je primjer svima nama.

Koliko je za vas posebna Liga prvaka?
Liga prvaka je san za svakoga tko igra nogomet, ona budi snažne emocije od trenutka kad čujete glazbu. Imao sam tu sreću da sam igrao u četiri finala Lige prvaka i pobijedio u dva, tako da znam što znači i osvojiti i izgubiti ovaj trofej. Ne morate ga baš izgubiti, samo ga morate pobijediti; gubitak boli, ali osvajanje je apsolutno fantastično.

Koliko daleko Juve može ove sezone?
Liga prvaka je vrlo teška i sve ovisi i o malim trenucima. Najteže razdoblje je oko ožujka kad se neke momčadi možda tek vraćaju u pravu formu nakon zimske stanke, dok su druge već u dobroj formi. Morate nekad imati i malo sreće, možda i povoljan ždrijeb.