Europska nogometna federacija UEFA je objavila kako postoji mogućnost da se u nekima od parova knock-out faze Lige prvaka i Europa lige igra samo jedna utakmica, i to na neutralnom terenu, u slučaju da restrikcije zbog pandemije korona u virusa u pojedinim državama onemoguće putovanja.


Jedna od utakmica koje bi se mogle igrati na neutralnom terenu je ona između Leipziga i Liverpoola. Naime, njemačka je vlada nedavno zabranila sve dolazne letove iz Velike Britanije do 17. veljače, a utakmica u Leipzigu na rasporedu je 16. veljače. Njemačka je vlada u prošlosti dopuštala iznimke kad se radi o vrhunskim sportskim događajima, ali kako piše The Times mala je mogućnost da će to napraviti i ovog puta. Kao rezultat takvih okolnosti, predstavnici Liverpoola su već u razgovorima s njemačkim klubom i UEFA-om kako bi pronašli odgovarajuće rješenje.

Jedno od mogućih rješenja je zamjena domaćinstava, pa bi u tom slučaju prva utakmica bila igrana u Engleskoj, s obzirom na to da u Velikoj Britaniji ne postoji zabrana za dolazne letove iz Njemačke. Ipak, mala je mogućnost da se takvo što dogodi, jer u tom slučaju postoji opasnost da delegacija Leipziga ostane 'zarobljena' na Otoku u slučaju da Njemačka vlada produži restrikcije i nakon 17. veljače. Takvo rješenje ne sviđa se ni čelnicima Liverpoola, jer bi izgubili prednost domaćeg terena u uzvratnom susretu.

Kao rezultat svega, kao realna mogućnost nameće se igranje utakmice na neutralnom terenu, kao što je bio slučaj sa završnicom prošlosezonske Lige prvaka. Iz UEFA-e su danas objavili kako su u kontaktu s predstavnicima klubova i čelnicima njemačke lige, koji su pak u kontaktu s njemačkom vladom.

Pravilo K.1.8 iz pravilnika Lige prvaka kaže: "UEFA ima pravo odrediti alternativni stadion za svaku pojedinu utakmicu ili čak odlučiti da se obje utakmice pojedine faze natjecanja igraju u drugom terminu ili u neutralnoj državi (na teritoriju neke od članica UEFA-e) i/ili organizirati samo jednu utakmicu."

U opasnosti je i dvoboj Europa lige između Arsenala i Benfice, jer su u Velikoj Britaniji zabranjeni dolasci putnika iz Portugala. Prema trenutnim pravilima britanske vlade, delegacija Arsenala bi se po povratku iz Portugala nakon prve utakmice morala zaputiti u desetodnevnu izolaciju, dok delagacija Benfice uopće ne bi mogla doći na uzvratnu utakmicu.