Nakon dugotrajnih pregovora s predstavnicima udruženja europskih klubova i drugim zainteresiranim stranama, izvršni odbor UEFA-e je na jučerašnjoj sjednici u Beču odobrio novi sustav natjecanja u Ligi prvaka i Europa ligi, koji će se primjenjivati od sezone 2024./2025.


Prema novom sustavu, u Ligi prvaka sudjelovat će 36 klubova umjesto dosadašnjih 32, a isti broj klubova sudjelovat će i u Europa ligi i Konferencijskoj ligi. Ukida se sustav igranja po skupinama, sve će momčadi biti smještene u jednu jedinstvenu ligu od 36 klubova, a svaki će igrati po osam utakmica s protivnicima iz različitih jakosnih skupina, četiri na domaćem i četiri na gostujućem terenu.

Prvih osam klubova s te ligaške ljestvice osigurat će izravan plasman u osminu finala, dok će se momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta boriti međusobno u dvije utakmice za preostalih osam mjesta.

Potpuno isti format primjenit će se i na Europa ligu, dok će se u Konferencijskoj ligi u ligaškom dijelu natjecanja umjesto osam igrati samo šest utakmica, također svih šest protiv različitih protivnika.

Četiri dodatna mjesta u Ligi prvaka bit će raspoređena na sljedeći način:

  • Jedno mjesto bit će dodijeljeno trećeplasiranoj momčadi iz lige koja je petoplasirana na UEFA-inoj ljestvici.
  • Jedno mjesto bit će dodijeljeno nekom od prvaka država kroz kvalifikacije (pet umjesto dosadašnja četiri mjesta).
  • Posljednja dva mjesta pripast će ligama s najboljim učinkom njihovih klubova u prethodnoj sezoni (ukupini broj osvojenih bodova podijeljen s brojem klubova koji su igrali u europskim natjecanjima). Te dvije lige dobit će po jedno mjesto za klub najbolje plasiran u domaćem prvenstvu iza mjesta koja vode u Ligu prvaka. (Na primjer, na kraju trenutne sezone dvije lige koje bi dobile po jedno dodatno mjesto u Ligi prvaka na osnovu ovog kriterija bi bile engleska i nizozemska liga).


Sve će se utakmice europskih natjecanja, osim finalnih, i dalje igrati radnim danima od utorka do četvrtka kako bi se zadržao značaj domaćih natjecanja širom Europe.