Nogometaš iz Srbije Almir Gegić se jučer predao talijanskoj policiji, koja za njim traga još od lipnja prošle godine, kada je optužen za sudjelovanje u namještanju utakmica u talijanskim ligama.


Nakon više od godinu dana bijega, Gegić se odlučio sam predati, a talijanska policija je danas objavila video snimku njegovog sinoćnjeg dolaska na milanski auerodrom Malpensa.

Gegić je sproveden u zatvor u Cremoni, gdje je sjedište istrage oko namještanja utakmica koju vodi tužitelj Roberto Di Martino. Više od 50 ljudi do sad je pritvoreno, a preko stotinu njih je pod istragom. Gegić je, navodno, bio veza između kladioničarske mafije u Aziji i nogometaša talijanskih klubova. Optužen je za kriminalno udruživanje i sportsku prevaru, te bi trebao biti ispitan do kraja tjedna.

Gegić je u Italiji igrao za Vicenzu od 1998. do 2000. godine, a nakon toga je igrao za neke turske klubove, da bi od 2007. do 2011. godine bio u švicarskom Chiassu.

"Istražitelji su napravili odličan posao. Otkrili su sve namještene utakmice, barem one na koje sam se ja kladio." rekao je Gegić u razgovoru za La Gazzettu dello Sport prije nego što je iz Srbije krenuo u Italiju, dodavši kako bi se uskoro trebao predati još jedan osumnjičenik, Hristiyan Ilievski.

"On je umoran, kao i ja." rekao je Gegić o Ilievskom.

Gegić je objasnio kako su mu odvjetnici savjetovali da se ne predaje policiji kad je slučaj prošle godine otvoren, te je u proteklih godinu dana bez ikakvih problema putovao u Italiju i izlazio iz nje.

"Oni me gledaju kao nekog mafijaša, ali ja nikad nisam osobno namještao utakmice ili nekome prijetio. Sada se nadam da će se sve rasčistiti. Želim ovaj slučaj ostaviti iza sebe." kaže Gegić.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Slučaj koji se vodi u Cremoni, kao i vezane istrage koje se vode u Bariju i Napoliju, su rezultirali oduzimanjem bodova brojnim klubovima u protekle dvije sezone, kao i suspenzijom u trajanju od četiri i pol mjeseca treneru aktualnog talijanskog prvaka Juventusa Antoniu Conteu, zbog toga što nije prijavio dva slučaja namještanja utakmica za koja je znao dok je prije dvije godine bio trener Siene. Također, bivši kapetan Atalante Cristiano Doni je kažnjen suspenzijom u trajanju od pet i pol godina, dok je bivši kapetan Lazia Giuseppe Signori završio u zatvoru.

Tužitelji su otkrili kako se veliki prsten kladioničarske mafije proteže sve do Singapura i Južnoafričke Republike, te da je aktivan već više od deset godina.

"U Singapuru je moguće uživo ulagati po 20.000 dolara na utakmice Serie A. Svaki klik je vrijedan 20.000 dolara. U dvadeset minuta možete zaraditi ogroman iznos novca. A kvote rastu što dulje nema golova. Zbog toga se često od igrača traži da rezultat što dulje bude 0:0. Za takvo nešto morate imati puno umiješanih igrača. Ali ako je netko spreman na jednu utakmicu uložiti deset milijuna dolara, ne mislite li da bi on učinio sve što može da osigura željeni ishod? Sportsko klađenje je pošast koja je zahvatila cijeli svijet i ne znam kako se to može zaustaviti." dodao je Gegić.