Samo dva dana nakon što je prijateljska utakmica između Milana i Pro Patrie prekinuta nakon što su nogometaši Milana napustili teren zbog rasističkog vrijeđanja Kevina-Prince Boatenga, novi rasistički ispad je uzdrmao talijanski nogomet, ovog puta u prvenstvenoj utakmici između Lazia i Cagliarija.


Navijači Lazia, odavno poznati po svojim rasističkim ispadima, ovog su puta na rasnoj osnovi vrijeđali nogometaša Cagliarija Victora Iborba, pa je nakon prosvjeda s klupe gostiju sudac Daniele Orsato prekinuo utakmicu i razgovarao s kapetanima dviju momčadi. Uslijedilo je upozorenje preko razglasa kojim su navijači pozvani da se suzdrže od rasističkog vrijeđanja, nakon čega je utakmica ipak odigrana do kraja, a Lazio je u samoj završnici stigao do pobjede od 2:1, nakon što su gosti ostali s čak dva igrača manje u 84. minuti.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Iako su navijači Lazia nadaleko poznati po svojim rasističkim stavovima, a nedavno je klub iz istog razloga kažnjen i od strane UEFA-e nakon utakmice Europa lige protiv Tottenhama, predsjednik kluba Claudio Lotito je u obraćanju novinarima nakon utakmice rekao kako njegov klub nije rasistički.

"Ova rasprava ide u pogrešnom smjeru, jer se na Lazio gleda kao na rasistički klub, što on nije. Nažalost, ne možemo kontrolirati ponašanje pojedinih navijača, ali ne možemo ni kriminalizirati čitavu skupinu navijača zbog ponašanja njih nekoliko. Moramo to izvesti na čistac i kazniti samo one incidente u kojima većina navijača sudjeluje u rasističkom vrijeđanju." rekao je Lotito.

"Ja sam naporno radio kako bih spriječio da se takve stvari događaju i mogu reći da su se naši navijači puno promijenili otkako sam ja postao predsjednik. Međutim, ne mogu ja postaviti policajca uz svakog od 30.000 navijača na stadionu. Klub se uvijek distancirao od određenog ponašanja riječima i prije svega akcijama, poduzevši jake mjere protiv brojnih neprimjerenih elemenata u navijačkoj bazi. Mi u momčadi imamo crne igrače i nema smisla da naši navijači budu rasisti." dodao je Lotito.