Iskusni talijanski stručnjak Alberto Zaccheroni, nekadašnji trener velikih talijanskih klubova Milana, Intera i Juventusa, oštro je iskritizirao stanje u talijanskom nogometu, rekavši kako talijanski igrači danas ne znaju niti kako se braniti niti kako napadati.


Šezdesetjednogodišnji trener iza sebe ima trideset godina trenerskog iskustva, a za talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport je dao svoje viđenje razloga za pad konkurentnosti talijanske lige u posljednjih nekoliko godina.

"Stvar se čini jednostavnom - imamo manje novca nego što smo imali ranije, ali i dalje radimo po istim metodama. Bogate obitelji koje su ulagale novac u nogomet više nisu tu - imena poput Agnellija, Berlusconija, Morattija, Sensija, Cragnottija, Tanzija. Oni koji rade posao, poput Amerikanaca, dolaze kako bi uveli svoj model rada. Arapski investitori, nasuprot tome, kupuju biznis kad je model rada već uspostavljen." rekao je Zaccheroni.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Zaccheroni vjeruje i kako su se problemi s velikih klubova prenijeli na manje sektore u nogometu.

"Treneri naših najuspješnijih mladih momčadi - poput onih iz manjih klubova - uvijek razmišljaju samo o pobjeđivanju i tako zanemaruju fundamentalni proces koji se zove razvoj. U Serie A i Serie B ima sve više i više igrača koji ne znaju niti kako se braniti niti kako napadati. U najboljem slučaju znaju kako odigratu svoju ulogu unutar formacije koju trener odabere. Gledam utakmice i vidim da se osam od deset golova postigne nakon ubačaja s krila. Obrambeni igrači gledaju u loptu i ne prate kretanje napadača. Ako napadač zauzme poziciju na 'ničijoj zemlji', zabija gol. Ako osnove nestanu, možemo zaboraviti na igrače poput Maldinija i Cannavara."

Slično mišljenje Zaccheroni je izrekao i o napadačima.

"Jedan primjer koji se izdvaja u odnosu na ostale je Mario Balotelli. On ima sjajne kvalitete, u to nema sumnje. Ali ako on provede 80 od 90 minuta leđima okrenut golu, uvijek će postizati jednako mali broj golova. Napadač mora uvijek gledati i u loptu i u protivnika, odabrati pravac u kojem će utrčati i imati nekoga iza sebe tko zna kako mu dodati loptu."