Hrvatski reprezentativac Milan Badelj kaže kako je s prelaskom iz njemačkog u talijanski nogomet, odnosno iz Hamburga u Fiorentinu, napravio veliki korak, te vjeruje kako se konačno naviknuo na novu sredinu i uhvatio pravi ritam.


"Uvijek mi se sviđao talijanski nogomet. Sada kad sam ovdje shvaćam kako je nužno razmišljati unaprijed. To je veliki izazov za mene, potrebna mi je sjajna tehnika i brzina u istoj vrijeme. Naučio sam nove načine kako stvarati i zatvarati prostor u ovisnosti o onome što je momčadi potrebno, razmišljajući o kretanjima svojih suigrača, kao i o svojim. Ali, ovo je samo početak za mene i za moje suigrače." rekao je Badelj za list La Nazione.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Badelj je karijeru započeo u hrvatskoj ligi, da bi je nastavio u njemačkoj Bundesligi, a priznaje kako ga je promjena prilikom prelaska u Serie A iznenadila.

"Za mene je prelazak iz Njemačke u Italiju bio ogroman korak. Trebalo mi je prilično dugo da naučim taktike koje se ovdje koriste. Zapravo, i dalje studiram kretnje, razmake, mehanizme. Isprva sam se osjećao suzdržano, stisnuto. Možda sam strahovao od pravljenja pogrešaka, jer sam razmišljao o previše stvari u isto vrijeme. Sada se osjećam puno bolje i igram s više mirnoće. Bilo je teških trenutaka, ali čak i tada sam bio uvjeren da sam donio pravu odluku i davao sam maksimum kako bih se prilagodio i napredovao. Na kraju krajeva, kao nogometaš nemate izbora - ako se demoralizirate, završite na potpunoj margini."

Hrvata Vincenzo Montella u Fiorentini koristi u više uloga.

"Kad igram kao krilo, mogu ići više naprijed i to mi se sviđa. Kao playmaker, moja uloga je puno drugačija, ali na kraju mislim da to nije važno, jer konačno razumijem u potpunosti talijanski nogomet. Ono što mi je važno jeste da me trener stavlja u momčad, a pozicija na terenu nije važna." zaključio je Badelj.