Kad Carpi sljedeće godine bude gostovao kod Intera ili Milana na San Siru, svih 70.000 ovog grada moći će stati na tribine. Klub iz regije Emilia-Romagna ovog je tjedna kompletirao priču iz bajke i plasirao se u Serie A, pet godina nakon što su igrali u petoj ligi.


"Nema pridjeva kojima se može opisati ovo izvanredno postignuće. Postoje samo neki sjajni momci ovdje, koje sam imao privilegiju trenirati." rekao je šezdesetogodišnji trener Caprija, Fabrizio Castori.

Carpi je promociju u najjači razred talijanskog nogometa izborio četiri kola prije kraja sezone domaćim remijem protiv Barija u utorak.

Veći dio svoje 106 godina duge povijesti, Carpi je bio u najnižem razredu talijanskog nogometa. Ali, nakon što je 2010. godine vlasništvo nad klubom preuzeo Stefano Bonacini, momčad je počela ići prema gore stepenicu po stepenicu. Sada, nakon samo dvije sezone u Serie B, izborili su plasman u Serie A.

Urednik kolumne u Gazzetti dello Sport jučer je pohvalio način planiranja u ovom klubu: "Ono što je nedostajalo talijanskom nogometu je poduhvat koji je Carpi uspio napraviti. Oni su sastavili biznismene s menadžerima koji poznaju nogomet. Ne možete slučajno iz amaterske lige stići do Serie A s, manje ili više, istom momčadi."

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Castorijeva tridesetpetogodišnja trenerska karijera odraz je Carpijeve priče. Ovo je deveti put da je ovaj trener izborio plasman u viši rank natjecanja, ali prvi put u Serie A.

"Išao sam najdužim mogućim putem kako bih stigao do Serie A, ali zaslužio sam to." kaže Castori.

Nedugo nakon velikog slavlja, iz kluba su potvrdili kako će Castori voditi momčad i u Serie A sljedeće sezone. Zanimljivo je kako je Castori planirao biti trener jednog ukrajinskog kluba ove sezone, ali mu je te planove pokvario rat koji je izbio u toj državi. Umjesto toga, potpisao je jednogodišnji ugovor s Carpijem.

Nigerijski napadač Jerry Mbakogu je vođa napada ove momčadi s 14 postignutih golova u 29 utakmica, pa se odmah počelo govoriti o interesu klubova iz Njemačke i Rusije, kao i iz Toronta. Vratar Gabriel Ferreira je na posudbi iz Milana i primio je samo 20 golova u 35 nastupa. Njegova sjajna obrana u posljednjim sekundama utakmice protiv Barija bila je okidač za slavlje na stadionu Sandro Cabassi koji prima samo 4.144 ljudi. Unatoč jakom pljusku, proslava se nastavila tijekom cijele noći na gradskom trgu Piazza dei Martiri.

Prošle godine je Carpijev regionalni rival Sassuolo također po prvi put izborio plasman u Serie A u svojoj 93 godine dugoj povijesti, a sada je Carpi ispričao još jednu lijepu priču u regiji koju je prije tri godine pogodio težak zemljotres. Proslava na trgu Piazza dei Martiri održana je upravo ispred katedrale koja je teško oštećena u tom potresu i još se uvijek obnavlja.

Jedina stvar koju u Carpiju sada trebaju odlučiti jeste gdje će igrati sljedeće sezone. Naime, prema pravilima Serie A, utakmice se mogu igrati na stadionima s najmanje 20.000 sjedećih mjesta. Najboljom opcijom za sada se čini Modenin stadion Alberto Braglia, koji prima 21.151 gledatelja, a moguće je i da će gledatelji u Parmi i sljedeće sezone imati priliku gledati Serie A, unatoč ispadanju Parme ukoliko se uprava kluba odluči za tamošnji stadion Ennio Tardini.