Vratar Juventusa i talijanske reprezentacije Gianluigi Buffon nezadovoljan je ulaskom dalekoistočnog kapitala u Serie A, te kaže kako su prodaje Intera i Milana kineskim investitorima poraz talijanskog nogometa.


Predsjednik kine Xi Jinping je kao jedan od ciljeva svoje vlade postavio širenje globalnog prisustva ove zemlje u sportu, a kineski investitori su ove godine kupili niz europskih klubova.

Trgovci elektroničkom opremom Suning su u lipnju za 270 milijuna eura kupili blizu 70% dionica Intera, dok je konzorcij kineskih investitora u kolovozu sklopio preliminarni sporazum za otkup većinskog vlasništva nad njihovim gradskim rivalom Milanom.

"To je poraz talijanskog nogometa. Poraz Italije kao države, tradicija, svega. Ali, dobili smo ono što zaslužujemo. Mi smo lomljivi, bez ukorijenjenog osjećaja za pripadnost i povijest je to uvijek demonstrirala. Mi tražimo talijanski identitet, ali ako nakon trideset godina Talijani dožive teške trenutke, pet godina zaredom budu na desetom mjestu, onda to ne prihvaćamo." rekao je 38-godišnji vratar za list Corriere della Sera.

AC Milan, koji je trenutno na trećem mjestu Serie A s 16 osvojenih bodova, nije osvojio domaći ligaški naslov u posljednjih pet godina, a treću sezonu zaredom nije se niti kvalificirao u europska natjecanja.

Inter Milan, jedanaesti na ljestvici domaćeg prvenstva u ovom trenutku, nije osvojio ligaški naslov otkako su to napravili pod vodstvom Josea Mourinha u sezoni 2009./2010., a u posljednjih pet sezona nisu se kvalificirali u Ligu prvaka.

Buffon, koji planira odlazak u mirovinu nakon Svjetskog prvenstva 2018., kaže kako je otvoren za ideju da u budućnosti postane talijanski izbornik, ali je odbacio mogućnost rada kao trener nekog kluba, jer bi mu to oduzimalo previše vremena.