Nakon ispadanja od Porta u osmini finala Lige prvaka trener Rome Eusebio Di Francesco dobio je otkaz, a nezadovoljan takvim razvojem događaja klub je napustio i sportski direktor Monchi.

Di Francesco će u povijesnim knjigama Rome ostati upisan kao igrač koji je osvojio naslov prvaka, a kao trener će ostati upamćen po povijesnom preokretu protiv Barcelone u Ligi prvaka, no u nogometu se od uspomena ne živi, što je on shvatio na najbolniji način.

Di Francescova budućnost u klubu je već odavno bila upitna, bio je na rubu otkaza i nakon teškog poraza u gradskom derbiju protiv Lazija proteklog vikenda, ne treba ni spominjati prethodni sramotan poraz od Fiorentine u kupu rezultatom 7:1, a poraz od Porta u produžecima uzvratnog susreta osmine finala Lige prvaka konačno mu je zapečatio sudbinu.

Predsjednik James Pallotta u proteklim se prijelaznim rokovima kockao na sportskom planu odlučivši unovčiti odlazak brojnih igrača, poput Mohameda Salaha, Alissona Beckera, Kevina Strootmana i Radje Nainggolana, dok neki od igrača koje je kao njihovu zamjenu doveo Monchi u Portu, poput Javiera Pastorea i Justina Kluiverta, nisu bili ni na klupi.

Monchi je od početka sezone čvrsto stajao uz Di Francesca i branio njegovu poziciju, svjestan kako je i on nedostatnim pojačanjima otežao posao treneru, a kad je uprava odlučila ipak uručiti otkaz Di Francescu, i on je odlučio napustiti klub.

Kao mogući nasljednik Di Francesca u talijanskim se medijima najčešće spominje menadžer Fulhama Claudio Ranieri, dok su Walter Sabatini, Carlo Osti i Luis Campos potencijalni kandidati za mjesto sportskog direktora, a sam Monchi će novi posao najvjerojatnije dobiti u uredima Arsenala, gdje će usko surađivati s Unayem Emeryem, s kojim je napravio sjajan posao u Sevilli.