Svjetski rekordna posjećenost utakmica, dobri rezultati klubova na terenu i oni financijski, odlična atmosfera, sve veća zarada od tv prava i sponzora, ono su što je slika njemačkog nogometa posljednjih godina. Međutim, ta slika ima i naličje, a koliko je ono zapravo ružno pokazale su objavljene brojke za sezonu 2011./2012.


Naime, njemački se nogomet muči s rastućim problemom huliganizma, koji je upravo u ovog ljeta završenoj sezoni dosegnuo svoj vrhunac u posljednjih dvanaest godina. U odnosu na samo godinu dana ranije, broj ozlijeđenih navijača se gotovo udvostručio, a broj sati rada policijskih službenika porastao je za 20%, dok je broj krivičnih postupaka najveći od prelaska u 21. stoljeće.

Veliki navijači neredi pred rurski derbi između Borussie i Schalkea krajem prošlog mjeseca i tučnjava navijača Hannovera i drezdenskog Dynama u kupu nekoliko dana kasnije samo su podsjetnik na problem koji nije nestao, nego je samo gurnut pod tepih.

"Nema nikakvih znakova koji bi mogli biti indikacija da se nasilnički potencijal smanjuje među navijačima, od onih koji navijaju za bundesligaške klubove, do onih u regionalnim ligama. Brojke koje govore o krivičnim postupcima, ozljedama i radnim satima organa reda su najveće u posljednjih dvanaest godina. Povrh toga, broj krivičnih postupaka je za 70% veći, broj radnih sati je 40% veći, a broj ozlijeđenih 120% veći od prosjeka u posljednjih dvanaest godina." objavili su iz policijskog odjela za sport.

Ove su brojke u kontrastu s financijskim jačanjem lige i klubova, te rastom popularnosti izvan granica Njemačke, koji postepeno smanjuje razliku u odnosu na najbogatije europske lige, englesku i španjolsku.

S prosječnom posjetom od 42.000 gledatelja po utakmici, modernim novim stadionima i klubovima koji su se uglavnom oslobodili dugova, Bundesliga je sedmu godinu za redom ubilježila rast, a samo je osamnaest klubova među sobom podijelilo zaradu od gotovo dvije milijarde eura u sezoni 2010./2011., dok takvi podaci za prošlu sezonu još nisu dostupni.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Samo tijekom prošle sezone pokrenuto je 8.143 krivičnih postupaka protiv pojedinaca, u odnosu na 5.818 postupaka godinu dana ranije, dok se broj ozlijeđenih gotovo udvostručio i s 843 popeo na 1.142 ozlijeđene osobe.

Ukupan broj potencijalno nasilnički orijentiranih navijača je također porastao za 10%, na 16.500.

Policijski službenici kažu kako je osim problema izvan stadiona došlo do porasta problematičnog ponašanja i na samim stadionima, posebno na onim dijelovima tribina gdje se za vrijeme bundesligaških utakmica sklanjaju sjedalice, te se huligani lakše mogu izvući nakon upotrebe baklji i dimnih bombi.

Ove su brojke loša vijest za organizatora dvije prve njemačke lige, DFL, koji priprema novi sigurnosni koncept, koji bi trebao biti odobren sljedećeg mjeseca. DFL je u svom sigurnosnom konceptu predvidio uvođenje strože kontrole na ulazima na tribine, ali se prošlog mjeseca našao na meti kritika nekih navijačkih klubova, koji kažu kako gledatelji nisu konzultirani prilikom donošenja ovih mjera.

DFL se stoga brzo povukao, rekavši kako će potražiti mišljenje navijačkih klubova, te još jednom razmotriti svoje prijedloge prije nego što ih stavi na glasovanje 12. prosinca.

"Važno je da svi koji su umiješani u nogomet preuzmu svoju odgovornost i ponašaju se u skladu s tim. U potrazi za rješenjima nema potrebe da se neke stvari dramatiziraju ili unaprijed odbacuju. Na takvim temeljima lige rade zajedno s klubovima i u dijalogu sa svim zainteresiranim stranama kako bismo pronašli praktična rješenja, koja će biti na dnevnom redu 12. prosinca." objavili su iz DFL-a.