Navijači njemačke nogometne reprezentacije su za vrijeme jučerašnje prijateljske utakmice protiv Paragvaja ponovno izviždali donedavnog napadača minhenskog Bayerna Maria Gomeza, što je jako razljutilo kapetana Philippa Lahma, koji ih je javno pozvao da prestanu s tim.


Dvadesetosmogodišnji napadač je jučer ušao u igru u posljednjih tridesetak minuta igre, a tribinama stadiona u Kaiserslauternu su prilikom njegovog ulaska odzvanjali zvižduci domaćih navijača, među kojima Gomez očito nije najpopularnija figura. Dodatni razlog zvižducima bila je činjenica da je Gomez u igru ulazio umjesto Miroslava Klosea, nekadašnjeg igrača lokalnog kluba.


Iako ima solidan učinak od 25 golova u 59 odigranih utakmica u dresu reprezentacije, Gomez je nepopularan među njemačkim navijačima već pet godina, otkako je promašio niz prilika u utakmici protiv Austrije na Europskom prvenstvu 2008. godine.

"Navijači uvijek imaju pravo izraziti svoje mišljenje, oni plaćaju veliki novac i treba im dozvoliti da budu kritični. Ali mislim da nije u redu kad se zviždi igraču koji tek ulazi na teren. Tome nije mjesto u nogometu, to ne pomaže nikome i nije u redu. To je nešto što treba jasno reći. Navijači uvijek zvižde kad su nezadovoljni, ali te zvižduke usmjerene protiv jednog igrača jednostavno ne mogu razumjeti." rekao je Lahm nakon utakmice, dok je ljutiti Gomez samo projurio kroz miks zonu namijenjenu razgovoru s novinarima.

Gomeza su novinari već prije utakmice na konferenciji za medije pitali očekuje li ponovno zvižduke na svoj račun, a on je tada u polušali odgovorio: "Ne, ne igram više za Bayern."

Međutim, čini se kako nije dobro procijenio dugu povijest negativnog odnosa navijača prema njemu. U ožujku 2011. godine je također izviždan na stadionu u Kaiserslauternu kad je ulazio u igru u pobjedi protiv Kazahstana rezultatom 4:0 u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine, a tri dana kasnije je 'pozdravljen' zvižducima iako je bio strijelac jedinog gola u porazu 2:1 od Austrije u prijateljskoj utakmici.


2009. godine su navijači zviždali na sami spomen njegovog imena prilikom čitanja sastava momčadi, iako je cijelu utakmicu protiv Obale Bjelokosti odigranu u Gelsenkirchenu prosjedio na klupi.

Vratar Manuel Neuer, kojemu su navijači njemačke reprezentacije također zviždali nakon što je primio gol u pobjedi rezultatom 4:1 protiv Kazahstana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kaže da je negativan odnos prema Gomezu postao zabrinjavajući.

"To je opasan razvoj događaja. Morate živjeti s tim, ali sigurno da postoji granica koja se nekad prelazi, jer nitko ne pravi pogreške namjerno." rekao je Neuer.