Kad je 2008. godine preuzeo prvu momcad Barcelone, Josep Guardiola možda nije bio poznato trenersko ime, ali svi su ga dobro poznavali iz igrackih dana. Za nekoliko tjedana naslijedit ce ga Tito Vilanova, covjek o kojemu se u javnosti puno manje zna.  Tko je, dakle, covjek koji je dobio povjerenje celnika katalonskog kluba da nastavi tamo gdje je Guardiola stao?

Marcelo Bielsa, Ernesto Valverde, Luis Enrique, André Villas-Boas... samo su neka od imena koja su se spominjala kao moguci nasljednici Guardiole kad je bivši španjolski reprezentativac objavio kako odlazi s Barcelonine klupe. Medjutim, umjesto bilo kojega od njih, uprava Barcelone se odlucila za Vilanovu, covjeka iz vlastitih redova koji je proteklih sezona bio Guardiolina desna ruka.

Njegova je reputacija ipak unutar samog kluba puno veca nego što to izvana izgleda. Njemu se pripisuje dobar dio zasluga za sve sjajne rezultate proteklih sezona. Izvana gledano, Vilanova je vecini, barem onih površnih, ljubitelja nogometa poznat kao nesretnik kojemu je Jose Mourinho pokušao zabiti prst u oko nakon utakmice španjolskog superkupa prošlog ljeta.

42-godišnji Vilanova je suradnju s Guardiolom zapoceo još 2007. godine kad je dvojac zasjeo na kormilo druge momcadi Barcelone. Kad je Guardiola preuzeo prvu momcad, i on je s njim preselio na klupu.

Za razliku od Guardiole, koji je bio poznati nogometaš, Vilanova je imao slabu igracku karijeru u nižim ligama, iako je i on poceo u Barceloninoj La Masiji. Bivši veznjak je igracku karijeru završio 2002. godine, nakon cega je kratko radio kao trener u omladinskoj školi Barcelone, gdje je radio s Fabregasom, Piqueom i Messijem.

Nakon što je oformio trenerski dvojac s Guardiolom, Vilanova je postao kljucni dio strucnog stožera Barcelone, odigravši znacajnu ulogu u taktickim inovacijama tijekom godina i cvrsti oslonac Guardioli u uspješnim, ali izuzetno stresnim godinama. "Ako je Guardiola ying, on je yang. Jednako izvrsna osoba kao i nogometni trener." napisao je Santi Nolla za Mundo Deportivo.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri

U Barceloni se nadaju kako ce zadržavanjem kontinuiteta regrutiranjem trenera iz vlastitih redova, kao što je to slucaj i s vecinom igraca, osigurati laganu tranziciju na celu s osobom koja je vec dobro poznata i cijenjena medju igracima. Medjutim, Tito nije Pep broj dva. Niti blizu.

Kao i Guardiola kad je preuzeo prvu momcad prije više od cetiri godine, ni Vilanova nema samostalnog trenerskog iskustva na koje bi se mogao pozvati, ali za razliku od svog prethodnika, on nije imao ni sjajnu igracku karijeru i reputaciju velikog lidera na koje bi se oslonio.

"Tito je tiši, rezerviraniji i nije tako dobar govornik. Barcelona se kladi na još jednog domaceg trenera sa željom da nastavi kontinuitet njegovog prijatelja i maestra." piše Josep Maria Casanovas za Sport.

Iako je Vilanova jako dobro svjestan pritiska koji nosi posao trenera Barcelone na terenu i izvan njega, spreman je taj teret nositi od lipnja. Novi trener suocit ce se s probudjenim i goropadnim Realom koji je upravo vratio titulu u svoje redove, obranom koja treba rekonstrukciju i momcadi koja ce morati izvuci još poneki takticki trik iz rukava kako ne bi postala predvidljiva i kako bi izbjegla da joj netko zatvori sve prilaez golu kao što je to Chelsea napravio u drugoj utakmici polufinala Lige prvaka.

Na imenovanje Vilanove jedni, oni koji cijene Vilanovu, gledaju kao na mudar potez, dok drugi, poput bivšeg predsjednika Joana Laporte, to nazivaju panicnom odlukom. Neki tvrde cak i kako sam Guardiola nije u potpunosti sretan njegovim imenovanjem, jer se nadao kako ce ga naslijediti Marcelo Bielsa. U svakom slucaju, novi Barcelonin trener ce biti pod velikim pritiskom od one minute kad Guardiola nakon finala Kupa Kralja napusti Nou Camp i preda mu trenersku palicu. Kako ce se Tito Vilanova nositi s tim pritiskom, ostaje nam za vidjeti.