Bivši španjolski sudac Eduardo Iturralde Gonzalez kaže kako je El Clasico relativno lagana utakmica za suđenje, unatoč činjenici da uvijek izaziva velike strasti na obje strane.


Utakmice između Barcelone i Reala su uvijek one koje se među ljubiteljima nogometa širom svijeta čekaju s najvećim nestrpljenjem. Ne samo da se prenose na televizijama u većini zemalja svijeta, nego ih se i naknadno secira i analizira. A ukoliko sudac pogriješi, to nikad neće proći neopaženo.

Međutim, Iturralde Gonzalez, sudac koji je nekoliko puta sudio utakmice između dva najveća španjolska kluba, smatra da bi se sudac večerašnjeg derbija Carlos Delgado Ferreiro trebao opustiti i uživati u iskustvu koje ga čeka.

"Ako bih morao dati neki savjet Delgadu Ferreiru, rekao bih mu da uživa u El Clasicu, jer je to jedna od onih utakmica u kojima treba uživati. Na terenu će biti više zvijezda nego na nebu. On će sigurno jako uživati u tome. To je također jedna od utakmica u kojoj će pomoćni suci mahati najmanje zaleđa. Zapravo, to je jedna od najlakših utakmica za suđenje."

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


"U medijima zna biti dosta priče o suđenju. Ova država staje kad počne El Clasico i pritisak i tenzije su veliki, ali suditi ga je vrlo lako. Puno je teže suditi utakmice na kraju sezone, kad momčadima prijeti ispadanje. To su najteže utakmice za suditi, ali dobivaju puno manje medijske pažnje. Ali tu su tenzije veće, napetost je veća."

Iturralde, koji je tri puta sudio El Clasico, uključujući i pobjedu Barcelone rezultatom 5:0 protiv Mourinhove momčadi u studenom 2010., kaže kako mu nedostaje adrenalin koji sa sobom nosi suđenje velikih utakmica.

"Ja i dalje proživljavam nogomet istim intenzitetom, samo na drugačiji način. Imam stomatološki laboratorij, gdje sam uvijek radio, ali nedostaje mi nogomet. Nogomet je moja strast i lagao bih kad bih vam rekao da mi ne nedostaje. Ali više od nogometa mi nedostaju putovanja i oni trenuci kad izlazite na teren, tenzije koje vladaju na stadionu. To mi najviše nedostaje. Sada pratim nogomet kao navijač - nemam onih leptira u stomaku koje sam imao svakog vikenda i onih bolova u nogama koje sam imao kad bih pošao na spavanje nakon utakmice." dodao je Iturralde.