Krovna svjetska nogometna asocijacija FIFA kaznila je španjolskog prvaka Barcelonu zabranom dovođenja igrača u sljedeća dva prijelazna roka nakon što je taj klub proglašen krivim za kršenje pravila oko transfera maloljetnih nogometaša.


Barcelona i španjolski nogometni savez su proglašeni krivima za kršenje nekoliko pravila kojima su regulirani transferi i registracija maloljetnih stranih državljana. Konkretno, to znači da Barcelona nove igrače, kako iz inozemstva, tako i iz drugih španjolskih klubova, može u svoje redove dovoditi tek na ljeto 2015. godine.

Naime, prema članku 19. FIFA-inog pravilnika o transferima i registraciji igrača, klubovima je dozvoljeno u svoje redove dovoditi igrače sa stranim državljanstvom samo u slučaju da su oni stariji od osamnaest godina, uz tri precizno specificirana iznimna slučaja u kojima se mogu dovoditi i mlađi igrači, ali tek uz odobrenje FIFA-inog pododbora Komiteta za status igrača.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Barcelona je ovo pravilo prekršila u čak deset slučajeva dovođenja maloljetnih igrača, dok je u nekim drugim slučajevima prekršila i neka druga pravila iz FIFA-inog pravilnika.

Katalonski klub je kažnjen i novčanom kaznom u iznosu od 450.000 švicarskih franaka, a dobili su rok od 90 dana da riješe neregularnosti u slučajevima dovođenja desetorice spornih igrača.

Španjolski nogometni savez je dobio rok od godinu dana da uskladi svoje propise i praksu oko transfera maloljetnih stranih državljana.