U nimalo neočekivanom razvoju događaja, krovna svjetska nogometna organizacija FIFA danas je suspendirala svoju odluku o zabrani transfera Barceloni u razdoblju od dva prijelazna roka, do konačne odluke o žalbi koju je katalonski klub uložio na raniju presudu.


Početkom ovog mjeseca FIFA-ina disciplinska komisija je zabranila Barceloni obavljati transfere u dva sljedeća prijelazna roka, odnosno do ljeta 2015. godine, nakon što je utvrđeno kako je katalonski klub sustavno kršio pravila FIFA-e o kupovini maloljetnih igrača izvan Europske unije u desetak sličnih slučajeva.

Iz Barcelone su odmah najavili žalbu, koja je u međuvremenu dostavljena FIFA-i, a danas je donesena i odluka o suspenziji odluke o zabrani obavljanja transfera.

"Klub FC Barcelona je uložio žalbu FIFA-inom odboru za žalbe na odluku FIFA-ine disciplinske komisije, koja je sankcionirala klub zbog kršenja pravila vezanih za međunarodne transfere i registraciju igrača mlađih od osamnaest godina. Uz Žalbu, klub je zatražio i suspenziju odluke. Po toj osnovi, predsjednik FIFA-inog odbora za žalbe, Larry Mussenden, je uzeo u obzir sankcije izrečene klubu, kompleksnost slučaja, početni datum sljedećeg prijelaznog roka - 1. srpanj 2014. - i činjenicu da Odbor za žalbe vjerojatno neće moći donijeti konačnu odluku dovoljno rano da bi i eventualna žalba na tu odluku Sudu za sportsku arbitražu bila donesena prije početka sljedećeg prijelaznog roka. U skladu s tim, predsjednik FIFA-inog odbora za žalbe je smatrao kako treba udovoljiti zahtjevu kluba za suspenzijom odluke Disciplinske komisije." objavljeno je iz FIFA-e.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ovakva će odluka biti dočekana s velikim olakšanjem među čelnicima i navijačima Barcelone, budući da je jasno kako nakon raročaravajuće sezone moraju napraviti određene korake na osvježavanju i pojačavanju momčadi. Ranije dogovoreni transferi Marc-Andrea ter Stegena i Alena Halilovića sada više nisu pod znakom pitanja, a očekuje se kako će u klub ovog ljeta stići i najmanje još jedan stoper, te još jedan vratar, budući da i Pinto odlazi iz kluba, kao i Victor Valdes.

Budući da nije izvjesno kako će žalba na kraju biti i prihvaćena, u Barceloni će morati uzeti u obzir i mogućnost da neće moći obavljati transfere u siječnju i na ljeto 2014. godine, pa će morati razmišljati i dvije sezone unaprijed, kako pred početak sljedeće sezone ponovno ne bi bili u problemima.