Ono što je počelo kao posao vrijedan 17,1 milijun eura na najboljem je putu da postane daleko najskuplji nogometni transfer u povijesti. Naime, bude li po zahtjevima španjolskih tužitelja, kad se uračuna sve što je do sada plaćeno i što bi Barcelona još trebala platiti za Neymara, katalonski bi klub trebalo koštati nevjerojatnih 158,3 milijuna eura.


Bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell tvrdio je u početku kako je za Neymara Santosu isplaćeno svega 17,1 milijun eura, no ubrzo je priznao i kako je Neymarovom ocu isplaćeno dodatnih 40 milijuna eura. Klub se još uvijek drži tog službeno objavljenog iznosa od 57 milijuna eura, no kako svjetlo dana ugledaju novi dokumenti, sve je jasnije kako je to daleko od istine.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Prvo su se pojavili detalji ugovora potpisanih s kompanijama povezanima s Neymarovim ocem za sumnjive usluge, a onda su procurili i dodatni detalji ugovora sa Santosom, po kojem Barcelona ima pravo prvokupa za trojicu igrača tog kluba. Klub nije imao izbora nego priznati i postojanje tih ugovora, pa su brojke daleko prerasle prvobitnu vrijednost transfera. U sve su se umiješale španjolske porezne vlasti, pa je uslijedila dodatna uplata poreza u iznosu od 13,5 milijuna eura.

No, no tu nije bio kraj. Troškovi su samo nastavili rasti. Sada su se u sve umiješali i tužitelji. Bude li po njihovom, Barcelonu će cijeli posao koštati preko 158 milijuna eura, gotovo tri puta više nego što je prvobitno priznato od strane kluba, pa će Neymar postati daleko najskuplji igrač u nogometnoj povijesti.
{adselite}
Marca donosi i odgovore na deset osnovnih pitanja oko ovog slučaja:

1. Zašto se Barcelona uopće upetljala u ovakav posao?
- Interes drugih klubova (čitaj Real Madrida) za Neymara natjerao ih je da se upuste u ovu avanturu bez puno promišljanja.

2. Jesu li imali drugog izbora, osim prekršiti zakon?
- Sandro Rosell je smatrao da je najbolji način za dovesti Neymara preko njegovog oca, pa ga je odlučio smekšati s 50 milijuna eura.

3. Što je ilegalno u tome?
- Tužitelji smatraju kako je novac koji je otišao na ruke Neymarovog oca trebao biti predstavljen kao dio plaće za napadača, te stoga nije na pravi način porezno deklariran.

4. Zašto su iz Barcelone u startu tvrdili kako je posao vrijedan samo 57 milijuna eura?
- Klub je sa svojim bankama dogovorio kako neće ulaziti u poslove skuplje od 70 milijuna eura.

5. Što je aktualni predsjednik Josep Maria Bartomeu napravio da bi se i on našao u problemima?
- On je napravio pogrešku s načinom na koji je napravio povrat novca od pet milijuna eura. Ako je smatrao da je nešto pogrešno obračunato, trebao je uplatiti porez, a onda tražiti povrat novca.

6. Hoće li Bartomeu i Rosell završiti u zatvoru?
 - Bartomeu ima dobre šanse da izbjegne zatvor, ali Rosell će se teško izvući.

7. Nije li previše tražiti zatvor i za Bartomeua?
- Da. Ono za što se njega optužuje je čista tehnikalija i pogreška koju su napravili zaposlenici u klubu.

8. Što će se dogoditi sljedeće?
- Suđenje vjerojatno neće početi prije 2016. godine. Sudac bi mogao odrediti milijunsku jamčevinu.

9. Ima li Barcelona temelje za žalbu zbog toga kolikom brzinom napreduje cijeli postupak?
- Stvari možda idu malo sporo, ali navodni prekršaji su svima vidljivi.

10. Hoće li ovo utjecati na predsjedničke izbore?
- Definitivno. Bit će to uteg na ramenima za Bartomeua.