Udruga španjolskih nogometnih profesionalaca najavila je kako od 16. svibnja ove godine kreće u generalni štrajk, ali to bi moglo značiti ne samo odgodu posljednja dva kola Primera lige, nego i kraj ove sezone u španjolskom nogometu.


Naime, prema španjolskim zakonima, dani provedeni u štrajku ne mogu se naknadno odrađivati, pa bi to značilo da će La Liga završiti bez odigranih 37. i 38. kola, te da se finale Kupa Kralja uopće neće igrati.

Udruga profesionalnih nogometaša štrajk je najavila nezadovoljna malim postotkom novca od televizijskih prava koji će dobivati ukoliko se krene s primjenom usvojenog pravilnika, a kojim je regulirana poštenija raspodjela televizijskog novca među klubovima od sljedeće sezone.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ukoliko se nešto ne promijeni, kolo koje se igra ovog vikenda moglo bi biti i posljednje, što bi izazvalo veliko nezadovoljstvo klubova koji bi ostali na pozicijama koje vode u drugu ligu, kao i onih koji ostanu na pragu europskih natjecanja.

Izvor iz vodstva španjolske nogometne lige je za list Marca izjavio kako nema nikakvu predstavu o tome kakav će biti daljnji razvoj događaja, ali za očekivati je kako će se postići kompromis kojim bi udruga profesionalaca dobila nešto veći iznos novca, jer bi u suprotnom posljedice mogle biti nesagledive.

Druga mogućnost je da vodstvo La Lige svojom odlukom odgodi odigravanje utakmica posljednja dva kola za neki kasniji datum prije nego što štrajk stupi na snagu, čime bi se postiglo da njihovo naknadno odigravanje ne predstavlja nadoknađivanje propuštenog nego redovno odigravanje utakmica.