Uprava Barcelone sastat će se sutra kako bi raspravljala o nizu prijedloga kojima će se odati počast preminulom velikanu europskog nogometa Johanu Cruyffu, a veliki broj navijača zatražio je da se stadion Camp Nou preimenuje u njegovo ime.


Cruyff je kao igrač s Barcelonom osvojio La Ligu i Kup Kralja, no najveće uspjehe ostvario je kao trener, donijevši tom klubu prvi naslov prvaka Europe, te Kup Kupova i četiri uzastopna naslova prvaka Španjolske.

Katalonski list Sport je na svojoj internet stranici objavio anketu u kojoj je sudjelovalo 12.000 glasača, od čega su dvije trećine glasale za ideju da se Camp Cou preimenuje u stadion Johana Cruyffa, dok je daleko manje glasova dobio drugoplasirani prijedlog da se umirovi dres s brojem 14.

Nizozemski nogometni savez također ima sličnu ideju kad je u pitanju Ajaxova Amsterdam Arena.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Inače, svi živući predsjednici Barcelone pojavit će se za vrijeme subotnjeg Clasica protiv madridskog Reala u svečanoj loži stadiona Camp Nou, što će biti prva utakmica u kojoj će se odati počast Cruyffu.

Utakmici će tako prisustvovati Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell, Joan Laporta, Enric Reyna, Joan Gaspart, José Luis Núñez, Raimon Carrasco i Agustí Montal.

Iako se brojni među njima ne slažu baš najbolje, smrt velikog Nizozemca uspjela ih je sve ujediniti, pa će klupske anale obogatiti fotografija za povijest.

Cruyffa je u Barcelonu doveo Agustí Montal, dok ga je José Luis Núñez kasnije imenovao trenerom, ali ga je isti čovjek nekoliko godina kasnije gotovo na silu istjerao iz kluba. Iako pod Laportinim vodstvom nije imao izvršnu ulogu, Cruyff je od 2003. do 2010. godine radio kao savjetnik, dok je vrlo brzo došao u sukob sa Sandrom Rosellom, zbog čega je demonstrativno vratio medalju časti koju mu je uručio Laporta. Kad je predsjedničko mjesto preuzeo Bartomeu, stvari su ponovno krenule u pozitivnom smjeru, pa je između Barcelone i Cruyffove fondacije potpisan ugovor o suradnji, iako to nikada nije službeno proslavljeno zbog Nizozemčeve bolesti.