Vratar madridskog Atletica i slovenski reprezentativac Jan Oblak danas će u dvoboju protiv Valencije odigrati svoju 200. ligašku utakmicu za madridski klub, a njegov statistički učinak u dosadašnjih 199 doista je impresivan.


Slovenac igra svoju sedmu sezonu u dresu Atletica, u koji je došao iz lisabonske Benfice 2004. godine, a već šestu uzastopnu sezonu čvrst drži dres s brojem 1 i mjesto među vratnicama.

U dvije od prethodnih šest sezona Oblak je odigrao svih 38 ligaških utakmica za momčad Diega Simeonea, dok je u još dvije propustio samo po jednu utakmicu.

U spomenutih 199 utakmica Oblak je upisao nevjerojatnih 111 utakmica bez primljenog gola, a u prosjeku je primao po 0,61 gol po utakmici.

Svakako, veliki dio zasluga za ovakve podatke leži u načinu igre momčadi Diega Simeonea i kvaliteti obrambenih igrača ispred njegovog gola, ali kada se zna da je najbliži njegovom prosjeku nekadašnji vratar Barcelone Victor Valdes s 0,829 primljenih golova po utakmici, onda se i Slovencu mora odati veliko priznanje.

Upravo je Victor Valdes vratar s najvećim brojem utakmica bez primljenog gola u povijesti Primera lige (172), ali njemu je za taj učinak trebalo 387 odigranih utakmica. Na trećem mjestu je Pepe Reina sa 126 puta sačuvanom mrežom u 312 utakmica, a četvrto mjesto na vječnoj ljestvici drži Santiago Canizares sa 163 utakmice bez primljenog gola od 420 odigranih.

Kad se radi o prosjeku primljenih golova po utakmici, iza Oblaka i Valdesa ponovno su Pepe Reina i Santiago Canizares s prosjekom od 0,951, odnosno 0,964 gola po utakmici.