Izvršni predsjednik Barcelone Ferran Reverter je otkrio kako bi klub u travnju bio ugašen da se radilo o klasičnoj kompaniji s ograničenom odgovornošću nakon što ga je prethodna uprava dovela na rub bankrota.


Reverter je rekao kako su prethodni predsjednik i njegovi suradnici vodili klub na katastrofalan način, optuživši ih da su dovodili igrače koje nisu mogli plaćati, pretjerano povećavali plaće igračima i davali novac novinarima.

Bartomeu je bio prisiljen dati ostavku u listopadu prošle godine, a Laporta je na njegovo mjesto stigao nakon izbora u ožujku ove godine. Nakon što je Laportina uprava pozorno proučila financijske knjige, otkrili su pune razmjere financijske dubioze u kojoj se klub nalazi i zbog čega su se ovog ljeta morali pustiti svoje najskuplje plaćene igrače, Lea Messija i Antoinea Griezmanna.

"Kad smo došli u ožujku, pronašli smo klub koji je tehnički bio u bankrotu. Da se radilo o društvu ograničene odgovornosti, bilo bi ugašeno. Nije bilo dotoka novca i imali smo problema s isplatom plaća. Dugovi i buduće obveze su iznosili 1,35 milijardi eura i postojala je hitna potreba za refinanciranjem." rekao je Reverter.

Reverter je rekao kako je bilo teško provesti dubinsku provjeru jer je prethodna uprava brisala mailove svakih 90 dana i često za komunikaciju koristila privatna računala, otežavši svojim nasljednicima da otkriju sve što se događalo iza scene.

Dodao je kako financijski problemi Barcelone nisu posljedica pandemije korona virusa, jer bi Barcelona i bez toga samo prošle sezone upisala minus u iznosu od 390 milijuna eura, dok su oni ovako iznosili 481 milijun eura.

Zahvaljujući odlascima Griezmanna i Messija i umanjenje plaće ostalim igračima, Barcelona je smanjila iznos koji godišnje izdvaja za plaće igrača za 155 milijuna eura, a od Goldman Sachsa su uzeli kredit u iznosu od 500 milijuna eura na razdoblje od deset godina kako bi se izvukli iz trenutne situacije. Uz te mjere i transfere Emersona Royala i Ilaixa Moribe posljednjeg dana prijelaznog roka, Barcelona sada može ponuditi nove ugovore za nekoliko talentiranih mladih igrača, kao što su Ansu Fati i Pedri, pa čak i razmišljati o dovođenju nekih pojačanja u siječanjskom prijelaznom roku.

"Još se uvijek nismo izvukli iz krize i još moramo smanjiti rashode, ali možemo dovesti neke nove igrače i s nekima produžiti ugovore. Pregovori oko produženja ugovora s Fatijem i Pedrijem dobro napreduju, a prodaja igrača u završnici prijelaznog roka je generirala preko 20 milijuna eura, čime smo se uklopili u pravila financijskog fair playa La Lige, pa sada možemo dovoditi nove igrače ako to budemo smatrali nužnim." dodao je Reverter, zaključivši kako se nada da će se stanje značajno poopraviti do sljedećeg ljeta, kad će klub biti u puno boljoj situaciji na tržištu igrača.