Pep Guardiola ce na kraju sezone napustiti mjesto trenera Barcelone, okoncavši tako cetverogodišnji mandat ispunjen osvajanjem velikog broja trofeja, potvrdio je sam na konferenciji za novinare.

Guardiola se jucer sastao s celnicima kluba kojima je priopcio svoju odluku, a isto je jutros napravio i na sastanku s igracima, dok se medijima obratiti danas na konferenciji za novinare.

Ovim potezom završilo je jedno od najtrofejnijih razdoblja u povijesti katalonskog kluba. Guardiola je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Španjolske, naslove prvaka Europe 2009. i 2011. godine, kao i naslove klupskog prvaka svijeta istih godina.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri

Kombinacija talentiranih igraca poput Lionela Messija, Xavia Hernandeza i Andresa Inieste, te trenera koji je ponikao u tom klubu i dao im slobodu graditi igru prema vlastitim afinitetima je prema mnogima dovela do stvaranja jedne od najboljih, ako ne i najbolje momcadi svih vremena.

Medjutim, porazi od Reala u domacem prvenstvu i ispadanje iz Lige prvaka od Chelsea doveli su do sve glasnijih medijskih kritika upravo na racun Guardiole, a samog Guardoilu naveli na zakljucak da mu je potrebno punjenje baterija.

Nema sumnje da ce Guardoli mnogi zamjeriti bijeg u prvom trenutku koji je donio naznaku problema i potrebe za preskakanjem odredjenih prepreka, no 13 trofeja koje je osvojio s ovim klubom nitko mu ne može osporiti, kao niti cinjenicu da ih nije osvojio u borbi s lakim protivnicima.

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i brojni nogometaši Barcelone, predsjednik kluba Sandro Rosell se zahvalio Guardioli za sve što je napravio u proteklih nekoliko godina.

Nakon toga se novinarima obratio i sam Guardiola, koji je rekao: "Želim da shvatite kako ovo nije bila laka odluka, ali pokušat cu objasniti što osjecam i nadam se da ce ljudi to razumjeti. Jako mi je žao zbog konfuzije u proteklih par tjedana. Uvijek sam želio kratke ugovore, jer su zahtjevi u Barceloni tako veliki. To sam proživljavao i kao igrac i znam dobro kako stvari funkcioniraju. Uvijek sam mislio da su cetiri godine prava vjecnost za klub. Nisam želio potpisivati ugovor koji ce me natjerati na donošenje odluka koje ne želim."

"Još na jesen sam se obratio predsjedniku i sportskom direktoru i rekao im da je ovo kraj moje ere u Barceloni, ali nisam to mogao tada reci igracima, jer bi to za njih bilo previše komplicirano. Sada kad smo ispali iz utrke za titulu u dva najvažnija natjecanja, mislim da je dobro vrijeme za objavu te odluke."

"Nakon cetiri godine svi se umore. Rujan/listopad prošle godine je bilo vrijeme kad sam predsjdniku rekao da odlazim na kraju sezone. Razgovaranje s vama i igracima pune cetiri godine je jako zahtjevan posao."

"Želim se zahvaliti svojim igracima, koji su odgovorni za sve što sam uradio ovdje. Bila je privilegija raditi s njima. Sve sam to radio s velikom strašcu, ali želim se samo zahvaliti igracima. Iz dana u dan, toliko godina, oni su sve ovo cinili mogucim."

"Sada moram povratiti onaj osjecaj koji sam imao prvog dana na ovom poslu. Vrijeme je uzelo svoj danak. Jednostavno se više ne osjecam isto, to je sve što cu reci."

Nakon Guardiolinog obracanja, ponovno se novinarima obratio predsjednik Sandro Rosell, koji je rekao kako ce trener Barcelone u sezoni 2012./2013. biti Guardiolin dosadašnji pomocnik Tito Vilanova.