Vlasnik nešto manje od trećine dionica Arsenala Alisher Usmanov je još jednom otvoreno i vrlo izravno izrazio svoje neslaganje s načinom na koji klub vodi uprava pod kontrolom većinskog vlasnika Stana Kroenkea, koji ima 66,79% dionica.


U razgovoru za rusko izdanje magazina Forbes, samo nekoliko tjedana nakon što je uputio otvoreno pismo upravi Arsenala kritizirajući njihov pristup vođenju kluba, Usmanov je još jednom pozvao na promjene u politici vođenja kluba.

"Ako zanemarimo trenutni niz sezona bez osvojenog trofeja, morate prihvatiti činjenicu da je nekoliko trenutnih članova uprave bilo na toj poziciji i u najboljim trenucima ere Arsena Wengera. Ali nogometni svijet se promijenio od tada. Naš pogled na put kojim klub ide danas i naše neslaganje s tim putem smo jasno dali do znanja u otvorenom pismu upravi. Mi ne smatramo da ambicija kluba treba biti samo plasman u Ligu prvaka i svim svojim srcem podržavamo momčad i želimo im sve najbolje u sljedećoj sezoni. Pobjeda apsolutno nije nemoguća, ali trenutna politika klupskog vodstva će na duge staze ostaviti Arsena Wengera i momčad sa sve manje i manje prilika za uspjeh."

Usmanov je otkrio i kako je uopće počeo navijati za Arsenal i kako je 2007. godine kupio 14,6% dionica od Davida Deina, što je od tada podigao do 29,9%.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


"Arsenal je bio jedan od prvih kluboa koje sam gledao na televiziji i u to vrijeme sam počeo navijati za njih. S Davidom Deinom me je upoznao naš zajednički prijatelj. U to vrijeme sam razmatrao veliki broj mogućnosti ulaganja u neki od premierligaških klubova, ali šansa da kupim mali dio vlasništva u Arsenalu je nadmašila sve ostalo. Kad sam kupio dionice od Davida Deina bio sam sretan s prilikom upoznati nogometnu legendu koju Arsenal predstavlja. Bio sam apsolutno zadovoljan tom kupovinom i želio sam kupiti još dionica kluba."

Ali 58-godišnji Uzbekistanac, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 15 milijardi eura, otkrio je kako je ubrzo nakon kupovine prvog paketa dionica došao u konflikt s upravom Arsenala.

"U to vrijeme nisam mogao ni zamisliti kolika je dubina sukoba između dioničara. Bio sam razočaran i bilo mi je žao što se Danny Fiszman, koji je u to vrijeme vodio klub, prema meni odnosio na osnovu potpuno neobjektivnih mišljenja od strane nekih pojedinaca."

Unatoč svemu, Usmanov se sada našao u, čini se beskonačnoj, borbi s Amerikancem Stanom Kroenkeom za većinsko vlasništvo nad Arsenalom, te je jasno dao do znanja kako neće odustati od svog udjela u vlasništvu, te i dalje ima ambiciju istisnuti Kroenkea.

"Mi planiramo nastaviti kupovati dionice. S gledišta investitora, to se već pokazalo uspješnom politikom, jer je vrijednost kluba porasla s 400-500 milijuna eura na oko milijardu eura. Ali to nije bit. Ja sam navijač i ja te dionice nikad neću prodati, jer je ovo klub koji smatram najboljim na svijetu."