Vezni nogometaš Arsenala Mikel Arteta je priznao kako je morao prilagoditi svoju igru kako bi se uklopio u planove Topnika ove ezone. Bivši igrač Evertona iza sebe ima dobar start sezone i kreirao je odlično partnerstvo sa sunarodnjakom Santiem Cazorlom u sredini terena.


Međutim, on smatra da je s dolaskom novih igrača koji su pojačali momčad, on morao smanjiti svoje napadačke tendencije i povući se više u defanzivnu ulogu kako bi pomogao u stvaranju izbalansirane momčadi, što je spremno napravio.

"To je jako važan posao, izbalansirati momčad između napada i obrane, a to je ono na što sam se prilagođavao. Morao sam malo promijeniti svoj mentalitet, znam da ne mogu ići naprijed onoliko koliko sam ranije išao i moram se više žrtvovati za dobrobit momčadi, što sa zadovoljstvom i radim. Ako želite igrati u vrhunskom klubu kakav je Arsenal, morate se prilagoditi različitim ulogama i situacijama. Mi sada imamo jako puno ofanzivno orijentiranih igrača i znam da moram igrati defanzivnije i odgovornije. Moram preuzeti tu odgovornost kako bih pomogao svojim suigračima i spreman sam to raditi ako će to donijeti prave rezultate." rekao je Arteta.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Španjolac vjeruje da defanzivni vezni igrač nije samo snažan igrač koji je čvrst u duelima i tvrdi kako je ta pozicija evoluirala posljednjih godina, te je čitanje protivničke igre sada najvažniji atribut koji je potreban igraču kako bi uspio na toj poziciji.

"Ima puno različitih aspekata te pozicije. Za mene nije samo bitno koliko ste fizički jaki, nego i to koliko ste svjesni događanja oko sebe, koliko brzo predviđate stvari koje slijede, koliko ste sposobni čitati protivničku igru i procjenjivati što se događa na terenu. Nekad ne morate praviti nevjerojatne startove kako biste povratili loptu, ne ako ste na pravoj poziciji. Ali to je za mene mentalno vrlo zahtjevna pozicija, jer imam puno defanzivnih odgovornosti i ako to ne odradite kako treba igrač vas može pretrčati ili tako nešto, a to je onda gol. To je ono na što najviše treba paziti." dodao je Arteta.