Arsenalov dugi niz godina bez osvojenog trofeja mogao bi se, prema predviđanjima prvog čovjeka tog kluba Ivana Gazidisa, protegnuti na čitavo desetljeće, pa je navijače pozvao na strpljenje, dok se stvaraju financijski temelji za klub koji će se moći konstatno boriti za trofeje.


Izvršni predsjednik Arsenala je za BBC Sport objasnio kako klub posluje prema poslovnom planu koji se sastoji od dva koraka, a prvi je kompletiran s prelaskom na Emirates stadion. Klupski bankovni račun pokazuje stalni porast prihoda od nogometnih poslova, koji su od 145 milijuna eura 2005. godine porasli na 294 milijuna eura ove godine, što je dovelo do zarade prije oporezivanja ove godine u iznosu od 43 milijuna eura.

"U nekim trenucima je to bio vrlo zahtjevan projekt, ali uspjeli smo se katapultirati u elitne klubove na europskoj skali, a to je ono čemu smo mi u posljednjih deset godina težili. Vrlo je jasno, to će gurnuti klub naprijed i dovesti nas, prema prihodima, među pet najuspješnijih klubova na svijetu, a to je fantastična polazna pozicija." rekao je Gazidis.

Unatoč tome što njihov klub ostvaruje dobre rezultate na financijskom planu, navijači Arsenala su nezadovoljni činjenicom da se mali dio te zarade ulaže u kupovinu vrhunskih igrača i pojačavanje momčadi. Arsene Wenger je tek ovog ljeta doveo nekoliko već provjerenih igrača, odmaknuvši se od svoje standardne dugogodišnje prakse dovođenja mladih i nedokazanih igrača. Ali dolasci Santija Cazorle, Oliviera Girouda i Lukasa Podolskog su samo početak, i Francuz bi trebao biti svjestan toga. Unatoč dolasku španjolskog, francuskog i njemačkog reprezentativca, Arsenal već ima jedanaest bodova zaostatka za vodećim Manchester Unitedom, pa Daily Mail tvrdi kako Topnici za siječanj pripremaju ponudu za napadača Napolija Edinsona Cavanija.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


U međuvremenu, klupski godišnji financijski izvještaj za sezonu 2011./2012., u kojoj je ostvarena dobit od 46 milijuna eura prije oporezivanja, napominje kako je ta sezona prva koja je uzeta u obzir za UEFA-in financijski fair-play, te je to dobar zalog za budućnost.

Gazidis kaže kako je drugi dio ranije spomenutog poslovnog plana rad na povećanju komercijalnih prihoda, koji su bili usko vezani uz izgradnju novog stadiona.

"Kad se to dogodi, napravit ćemo drugi veliki korak naprijed, a to će biti usporedivo sa samim preseljenjem na novi stadion." kaže Gazidis.

48-godišnji administrator rođen u Johannesburgu se dotaknuo i UEFA-inog financijskog fair-playa, koji će punom snagom stupiti na scenu od sljedeće sezone, pa kaže kako će pozorno financijsko planiranje njegov klub dovesti u vrlo dobru poziciju u odnosu na ostale klubove.

"Kako se naša financijska sposobnost razvija, kako ekonomska racionalnost ulazi u svijet nogometa, naša sposobnost da se s iznosima plaća natječemo za najbolje igrače će napredovati." zaključio je Gazidis.