Nakon što je nedavno policija odbacila mogućnost pokretanja istražnog postupka protiv suca Marka Clattenburga zbog navodnog rasističkog vrijeđanja nogometaša Chelsea, to je danas napravio i engleski nogometni savez.


Nogometni savez je na svojim stranicama objavio kompletnu kronologiju ovog događaja, koji je započeo na utakmici između Chelsea i Manchester Uniteda, nakon kojeg su iz Chelsea delegatu susreta prijavili kako je sudac Mark Clattenburg vrijeđao dvojicu njihovih igrača. Na upit iz nogometnog saveza, da li će klub ili neki od igrača uputiti i formalnu žalbu na ponašanje suca Clattenburga, iz Chelsea su tri dana nakon utakmice poručili kako žele prijaviti Clattenburga samo za vrijeđanje John Obija Mikela.

Konkretno, iz Chelsea su Clattenburga optužili kako je nakon jednog od crvenih kartona dodijeljenih tijekom drugog poluvremena Clattenburg rekao Jon Obiju Mikelu 'ušuti, majmune', što sam Mikel nije čuo. U svom svjedočenju Ramires je rekao kako niti on nije točno čuo što je sudac rekao Mikelu, nego je prišao svom suigraču kako bi mu ovaj pojasnio sučeve riječi, ali iako je on bio puno bliže sucu, ni Mikel nije čuo navodne uvrede. Ispitana su još dvojica igrača, kojima je engleski jezik maternji i koji su bili najbliže događaju, no ni oni nisu čuli nikakve uvrede. Niti ostali svjedoci, odnosno tri ostala suca, koji su s Clattenburgom bili u vezi putem komunikacijske opreme, također nisu čuli nikakve uvrede, a ništa takvo nisu pokazale ni brojne televizijske snimke, pa nogometnom savezu nije preostalo ništa nego tužbu Chelsea odbaciti kao neutemeljenu.

Dok protiv Ramiresa nogometni savez neće pokrenuti disciplinski postupak zbog lažnog prijavljivanja, jer smatraju kako je to učinio u dobroj namjeri i, kako kažu, žele ohrabriti i druge igrače da uvijek spremno prijave svaki slučaj rasističkog vrijeđanja, disciplinski postupak je pokrenut protiv John Obi Mikela, koji je nakon iste utakmice 28. listopada ušao u sudačku svlačionicu i prijetećim i uvredljivim riječima se obratio sucima.

Veznjak Chelsea ima rok od sedam dana za izjašnjavanje o ovoj optužbi, a ukoliko mu se dokaže krivnja, čeka ga suspenzija.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


S druge strane, sudac Mark Clattenburg se već sljedećeg vikenda može vratiti svom poslu nakon što je, pokazalo se neopravdano, propustio čak četiri kola engleske Premier lige.

Nakon objave iz nogometnog saveza oglasio se i sam sudac Clattenburg, koji je rekao kako je proteklih nešto manje od mjesec dana bilo najstresnije razdoblje u njegovom životu.

"Jedva čekam ostaviti iza sebe ovo sve i koncentrirati se na suđenje u Premier ligi i drugim natjecanjima. Iznimno sam zahvalan na potpori svojoj obitelji, kolegama, vodstvu sudačke organizacije i sindikatu sudaca. Poruke potpore koje sam dobivao od ljudi iz nogometa i izvan njega su mi pomogle da prebrodim najstresnije razdoblje svog profesionalnog života. Znati da niste krivi za nešto, a biti u strahu da vam to ipak može uništiti karijeru je bilo uistinu zastrašujuće."

"Rasizmu nema mjesta u nogometu i ovo iskustvo ne bi trebalo obeshrabriti one koji stvarno vjeruju da su bili žrtve vrijeđanja. Međutim, treba se držati određenih procesa kako bi istraga bila poštena prema svim umiješanim stranama. Iz prve ruke sam iskusio posljedice toga kad se optužbe ovakve prirode javno iznose prije nego što se obavi formalna istraga. Nadam se da više nijedan sudac neće morati proći kroz ovo." rekao je Clattenburg.