Menadžer Arsenala Arsene Wenger kaže kako ne bi bio iznenađen kad bi se njegov dugogodišnji rival Alex Ferguson, koji se na kraju prošle sezone oprostio od menadžerskog posla, ponovno vratio na klupu u sljedećih pola godine.


Ferguson je posljednjih dana u centru pažnje zbog izlaska njegove autobiografije u kojoj je otvoreno progovorio o nekim događajima iz svlačionice, a posebno poglavlje pod nazivom 'Natjecanje s Wengerom' dobio je i Wenger, iako se ono uglavnom osvrće na famozni 'pizzagate', odnosno situaciju kad je Manchester United 2004. godine prekinuo niz Topnika od 49 utakmica bez poraza, nakon čega je netko od igrača Arsenala (vjeruje se da je to bio Cesc Fabregas) Fergusona pogodio komadom pizze.

Odnosi između Fergusona i Wengera s godinama su zatoplili, a Francuz se našalio kako je prije objave knjige 'strahovao od najgoreg', iako priznaje kako još uvijek nije pronašao vremena za pročitati knjigu.

S odlaskom Ferugona u mirovinu, Wenger je ostao menadžer s najdužim stažom na klupi jednog premierligaškog kluba, a kaže kako shvaća kako nije lako jednostavno napustiti taj posao.

"U sljedećih šest mjeseci ćemo doznati hoće li se Ferguson vratiti nogometu. Ne možete to u potpunosti odbaciti. Teško je uzimati drogu trideset godina i onda je se odjednom riješiti." kaže Wenger.

Francuz smatra kako će engleski nogomet teško u budućnosti dočekati tako dugoročne menadžere kakvi su on i Ferguson, s obzirom na sve pritiske modernog nogometa, a upravo je današnji protivnik njegove momčadi, Crystal Palace, smijenio menadžera Iana Hollowaya pred današnju utakmicu.


"Pritisak je danas puno veći, jer je puno manje strpljenja. Očekivanja su znatno porasla i prije petnaest godina ne biste mogli ni pomisliti da će menadžer poput Iana Hollowaya biti pod pritiskom već u listopadu, nakon što je takvu momčad kakva je Crystal Palace uveo u Premier ligu. Živimo u brzom društvu i neke vrijednosti su nestale, a druge stigle, ali sigurno je da su očekivanja puno veća, kao i nestrpljenje."

Wenger je prošlog tjedna napunio 64 godine i iako još uvijek nije dogovorio produljenje ugovora s Arsenalom, čiji je menadžer od 1996. godine, tvrdi kako je jednako gladan uspjeha kao i uvijek, iako priznaje da bi se to jednog dana moglo promijeniti.

"Nikad ništa ne možete odbaciti unaprijed. Ja vjerujem da život čini ono kako se vi osjećate o pojedinim situacijama. Morate slušati svoje osjećaje. Čini se kako je Ferguson pripremao svoju knjigu dok je radio kao menadžer. Mislim da je neke od tih stvari pisao navečer kod kuće, prisjećajući se stvari i misleći: 'to ide u moju knjigu'!'.

Francuz, pak, nema namjeru još uvijek pisati svoje memoare.

"Prošli smo kroz neke nešto teže godine, ali iskreno, u našem poslu, prilično je jednostavno samo razmišljati o sutrašnjem danu ili sljedećoj utakmici, i to je to. Nakon toga, ljudi donose sud. Mi radimo posao koji je dobar učitelj o poniznosti, jer moramo prihvatiti činjenicu da svatko može davati sud o našem poslu u bilo kojem trenutku, bez da u potpunosti zna sve sastojke posla. Ali to je dio posla, sa svim pozitivnim i negativnim stranama. Nekad nam se pripišu zasluge i za neke stvari koje nismo zaslužili, ali moramo prihvatiti obje strane." zaključio je Wenger.