Menadžer Chelsea Jose Mourinho je otkrio kako zbog pravila financijskog fair playa nije u taj klub mogao prošlog ljeta dovesti Radamela Falcaa ili Edinsona Cavanija, ali je priznao kako ta pravila čine njegov posao samo još više zanimljivim.


Mourinho je nakon povratka na klupu Chelsea imao zanimljiv prijelazni rok, u kojem su na Stamford Bridge stigli Andre Schürrle, Marko van Ginkel i Willian, ali je odustao od pokušaja dovođenja još skupljih pojačanja, poput Falcaa ili Cavanija, koji su karijeru nastaviti u Francuskoj.

Na pitanje je li upravo FFP razlog za nedolazak jednog od dvojice južnoameričkih napadača u London, Mourinho je odgovorio: "Točno. Zbog odšteta i plaća. Kod dovođenja igrača se ne radi samo o visokim odštetama, nego i o visokim plaćama. Naravno da postoji određeni profil igrača kojemu se nećemo ni približiti. Ali, to je dobro i čini ovaj posao još zanimljivijim, mislim."

Chelsea je bio jedan od prvih sinonima za ogromnu potrošnju na kupovinu igrača nakon što je prije desetljeća Roman Abramovich postao vlasnik kluba, ali Mourinho sada nadgleda promjenu filozofije, što pokazuje i profit ostvaren u siječanjskom prijelaznom roku nakon prodaje Juana Mate i Kevina De Bruynea, te kupovine Nemanje Matića i Mohameda Salaha.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Bivši trener Intera i Reala je pohvalio posao na sklapanju momčadi koji su napravili njegovi prethodnici na Stamford Bridgeu, te vjeruje kako će Chelsea biti u dobroj poziciji onog trenutka kad u potpunosti stupe na snagu financijska ograničenja, koja bi mogla stvoriti probleme nekim od najvećih europskih klubova.

"Chelsea je sjajno investirao u prošlosti, a u nekim trenucima su i kritizirani zbog toga. Ali stvari su se promijenile. Chelsea se dobro prilagodio na situaciju. To pokazuje slučaj s De Bruyneom, koji je za Chelsa odigrao tri ili četiri utakmice, a na kojem smo ostvarili profit. Ima tu još igrača koji možda nisu odigrali ni jednu utakmicu za Chelsea, a na kojima ćemo također zaraditi.

Morali smo se organizirati na drugačiji način. Prije mene, Chelsea je odradio sjajan posao na toj razini: Romelu Lukaku, De Bruyne, Thibaut Courtois, Thorgan Hazard, Piazon. Neće svi oni ostvariti karijeru u Chelseau, ali svi su oni važni u ovoj novoj financijskoj organizaciji.

Stoga se može reći da je Chelsea radio jako, jako dobro i vjerojatno počeo tako raditi prije drugih klubova. Zbog toga, čak i kad financijski fair play stupi na snagu, mislim da će Chelsea biti u prednosti jer je klub dobro predvidio tu novu situaciju. To je bilo prije mog dolaska." dodao je Mourinho.