Dok se iz Barcelone žale kako im je njihov najveći rival Real 'smjestio' kaznu zabrane obavljanja transfera u trajanju od godine dana sa željom da uništi njihovu La Masiju, a iz madridskog kluba opovrgavaju svoju umiješanost u priču, menadžer Arsenala Arsene Wenger je pozdravio odluku FIFA-e.


Barcelona je već najavila žalbu na odluku FIFA-e izazvanu nepravilnostima oko transfera desetorice maloljetnih nogometaša u redove španjolskog prvaka, ako treba i pred međunarodnim arbitražnim sportskim sudom, a francuski trener smatra kako cijeli sustav treba preispitati na dugoročnu dobrobit nogometne igre.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


"Sigurno je kako oni nisu poštovali pravila. Pravilo je jednostavno - ne smijete transferirati igrače mlađe od šesnaest godina osim ako se njihovi roditelji ne preseljavaju iz profesionalnih razloga, tako da to naravno otvara određenu debatu - preseljavaju li se roditelji zbog profesionalnih razloga ili ne. U ovom slučaju, FIFA je presudila kako su se roditelji preseljavali zbog nogometnih razloga i zbog toga su dobili kaznu, jer nisu poštovali pravila." rekao je Wenger.

"Mislim da pravila treba mijenjati, jer je sada konkurencija za dovođenje mladih igrača sve veća, a uvijek ćete imati tu debatu oko toga zašto su se roditelji preselili. U igri je sve više novca, tako da će roditelji sve češće biti u situaciji da preseljavaju kako bi svojoj djeci omogućili priliku da imaju sjajnu karijeru. Ono što nije u redu jeste da se djeca mlađa od 16 godina sele bez pratnje roditelja. To apsolutno nije u redu. Da li bi trebalo promijeniti pravila na način da se djeci dopusti preseljavanje s roditeljima ako se klub pobrine i za roditelje? Možda bi se trebalo krenuti u tom smjeru jer je to ono što se događa." dodao je Wenger.

I Arsenal je već jednom bio na meti kritika, kad su upravo iz Barcelonine omladinske škole uzeli Cesca Fabregasa, a Wenger je odgovorio digresijom, zanemarivši činjenicu da se pravila odnose na međunarodne transfere: "U to vrijeme su kritizirali nas, ali pogledajte igrače koji su izlazili iz njihove omladinske škole, poput Andresa Inieste. On je došao kao dijete u Barcelonu sa sjevera Španjolske, tako da su oni uvijek skautirali djecu širom Španjolske."