Vezni nogometaš Arsenala Mikel Arteta kaže kako je još uvijek ljut na Josea Mourinha, koji je njegovog menadžera Arsena Wengera proglasio 'specijalistom za neuspjehe', pogrdnim atributom koji Arteta i suigrači ovog vikenda imaju mogućnost opovrgnuti osvajanjem FA kupa.


Prošlo je frustrirajućih devet godina otkako su Topnici posljednji put osvojili neki trofej, što je rezultiralo velikim pritiskom na Francuza od strane navijača i medija, a svemu je u veljači pridonio i Mourinho, koji je ipak ovu sezonu završio bez trofeja, dok u slučaju Wengera to može biti drugačije.

Arsene Wenger prije nekoliko mjeseci nije želio odgovarati na ono što je nazvao smiješnom primjedbom i nedostatkom poštovanja, ali je bilo jasno kako ga je to razljutilo, jednako kao i Artetu.

"Ako smatrate da je uspjeh samo osvajanje trofeja, bez obzira na to na koji način, onda on jeste to što je Mourinho rekao. Ali ako analizirate sve što je on napravio za klub, onda se neću složiti s mišljenjem da je to neuspjeh. Ne sviđa mi se kad netko kritizira moje suigrače, stručni stožer, menadžera ili klub, jer ja vidim što on svakog dana čini kako bi pazio na ovaj klub. Kad su ti ljudi u pravu, možda možete prihvatiti kritiku, jer svatko griješi. Možete kritizirati menadžera ili bilo koga, ali kad ta kritika stigne u određenom trenutku i na određeni način, to mi se ne sviđa." rekao je Arteta.

Ovog vikenda finale FA kupa protiv Hulla donosi savršenu priliku Arsenalu za odgovor na Mourinhove kritike, jer imaju priliku osvojiti prvi trofej nakon što su isto ovo natjecanje osvojili 2005. godine.

"Naravno, velika je razlika u tome jeste li u sezoni osvojili trofej ili ne. S obzirom na našu povijest u posljednjih devet godina bez ijednog trofeja, jasno je da ovo može biti velika prekretnica. To je više od samog trofeja, kad se gleda što to može značiti klubu, navijačima, svima.

Ja još nisam igrao u finalu kupa. Imao sam priliku s Evertonom, ali sam ozlijedio ligamente nekoliko tjedana prije finala. Povijest FA kupa u Engleskoj je masivna u odnosu na španjolski kup. Bio sam jako iznenađen atmosferom u polufinalu protiv Wigana, tako da mogu samo zamisliti kako će biti u subotu. To je velika prilika i sjajno je biti u finalu. To je veliki poticaj za pobjedu."

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Španjolac je svjestan kako je za Arsenal od ogromnog značaja da iskoristi ovu priliku, jer bi bilo još teže prekinuti niz trofeja ako bi se on produžio.

"Ne osjećam nikakav strah. Igrači jedva čekaju subotu da istrče na taj teren. Da je drugačije, rekao bih da jeste, ali to nije slučaj."

S obzirom da nije na popisu španjolskog izbornika Vicentea Del Bosquea za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, za Artetu je ovo posljednja utakmica prije ljetnog odmora, kad želi sjesti s čelnim ljudima Arsenala i razgovarati o budućnosti. Tridesetdvogodišnji veznjak pred sobom ima još samo godinu dana ugovora, a iako je opušten oko toga, nada se kako će u klubu gledati ono što on još može ponuditi, a ne samo njegove godine.

"Ne znam što će se dogoditi. Oni imaju određenu politiku kad su u pitanju igrači preko trideset godina i ne znam planiraju li to mijenjati ili će se toga držati. Ovisno o tome kakva su njihova razmišljanja, ja ću im dati svoje mišljenje i reći kako ja na to gledam. Ja ne cijenim igrače prema njihovim godinama, bilo da je to Tomas Rosicky ili Jack Wilshere. Ja analiziram brojne druge stvari prije godina.

Gledajući sa strane kluba, to može biti korisno. Za mene je puno korisniji netko tko je odigrao preko 125 utakmica u tri godine od nekoga tko je odigrao 25 utakmica, a dvadeset mu je godina. Ja razumijem stajalište kluba - Mikel nije igrač vrijedan 30 milijuna eura, jer mu više nisu 22 godine - ali ja znam što mogu ponuditi. Stoga je bitno pronaći balans između ta dva mentaliteta i to je nešto što trebamo analizirati i o čemu trebamo razgovarati." zaključio je Arteta.